Skriftligt spörsmål om Vasa centralsjukhus framtid

29.04.2016 kl. 09:23
Riksdagsledamot Joakim Strand första undertecknaren.

Regeringen upprepar konstant hur exporten minskar och industriella arbetsplatser försvinner. Vasa och Österbotten är dock ett lysande undantag i detta hänseende, och därför är det ofattbart hur olika reformer tycks behandlas i något slags gammaldags vakuum, dvs. utan att man tar hänsyn till regionala särdrag och de faktorer som skapar resurser för finansieringen av hela vårt välfärdssamhälle, säger riksdagsman Joakim Strand (sfp)

 

Strand poängterar även att Vasa är ett exportdrivet industriellt centrum med mångsidiga trafikförbindelser. Såväl industrin, flygtrafiken, båttrafiken, tågtrafiken som den tunga vägtrafiken längs med kusten medför att risknivån gällande storolyckor är hög alla tider på dygnet. Därför bör det definitivt finnas beredskap för avancerad vård och räddningsoperationer dygnet runt, i synnerhet med tanke på den orättvisa fördelning som medför att regionen även är utanför de finska räddningshelikoptrarnas räckvidd.

 

Förutom de språkliga särdragen och språkliga rättigheterna lyfter Strand även upp det faktum att det i Vasa finns mångsidiga utbildningar inom social- och hälsovård på båda inhemska språken.

 

Även digitaliseringen möjliggör att Vasa Centralsjukhus framöver kunde betjäna svenskspråkiga i hela Finland. När det gäller att ge stöd på distans behöver vi inte heller begränsa oss till Finland, utan kunde ha hela Norden som arbetsfält och potentiella kunder, konstaterar Strand.

 

Strand kräver även svar på frågan hur man i regeringens beslutsfattande tar i beaktande näringslivets verksamhetsförutsättningar. – I allt beslutsfattande bör man analysera verkningarna på industriellt värdeskapande och export. Det är en förutsättning för att vi skall kunna finansiera välfärden även framöver, säger Strand.

 

Det skriftliga spörsmålet undertecknades även av Anders Adlercreutz, Anna-Maja Henriksson, Carl Haglund, Mats Nylund, Susanna Koski, Maria Tolppanen och Peter Östman.  

Joakim Strand

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40