Remissdebatt i riksdagen om nya tobakslagen - införselgränser av snus

02.03.2016 kl. 07:39



Regeringen har avgett propositionen om ny tobakslag till riksdagen. Det handlar om implementeringen av EU:s senaste tobaksdirektiv som ger direktiv om försäljning, marknadsföring och tillgång av tobaksprodukter i medlemsländerna.

Tobakslagen behandlar förutom dessa saker också införseln av tobaksprodukter från andra länder. Medan EU förbjuder tillverkning och försäljning av snus i alla medlemsländer förutom Sverige så har det varit möjligt att på resor köpa och föra snus för eget privat bruk in i Finland.

 

- Det spekulerades i ett tidigare skede att man kraftigt skulle begränsa införselgränserna för snus och enbart tillåta införseln av en stock snus per resa och per person, säger riksdagsledamot Mats Löfström.

 

- Lagförslaget som nu lagts betyder dock att någon sådan begränsning inte blir av och att man har lyssnat på våra kommentarer i frågan. Gränsen sätts i stället vid 1000 gram snus, vilket i praktiken kommer att vara mycket nära den gräns som gäller idag, något som är bra och är en linje jag stöder, säger Löfström.

 

Finland kan inte ensamt tillåta snusförsäljning i Finland eftersom det är emot EU:s direktiv. Den striden förlorades i Bryssel för ett par år sedan, något som var synd.

 

- Förbudet av snus är ologiskt eftersom snus är betydligt sundare tobaksprodukt än t.ex. cigaretter. Sverige har tack vare att snus används i högre grad än cigaretter, betydligt mindre tobaksrelaterade folkhälsoskador, i jämförelse med andra EU-länder.

 

- Jag vill dock vara mycket tydlig med att jag inte på något sätt och vis vill romantisera användningen av snus. Även om snus är mycket bättre än cigaretter är det naturligtvis ingen hälsoprodukt. Men, jag kan inte motivera för mig själv eller för allmänheten varför man förbjuder försäljning av snus, men samtidigt tillåter försäljning av farligare produkter, som cigaretter. Det fenomenet kallas för hyckleri, säger Löfström

 

I Finland finns många användare av snus och därför är förslaget om införselnivåer viktigt för att inte en illegal marknad ska uppkomma. Regeringens förslag är därför en pragmatisk och fungerande lösning efter rådande omständigheter på EU nivå och som jag stöder, säger Löfström.

 

Mats Löfström

Gruppanföranden

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41