Investeringen får inte stoppas nu

26.02.2016 kl. 12:37
Adlercreutz och Blomqvist lämnade in skriftligt spörsmål om elektrifieringen av Hangö-Hyvinge-banan

 Elektrifieringen av Hangö-Hyvinge-banan bör avancera.

Det säger SFP:s riksdagsledamöter Anders Adlercreutz och Thomas Blomqvist som i ett skriftligt spörsmål kräver att regeringen redogör för sina planer för elektrifieringen av Hangö-Hyvinge-banan. De betonar att Hangö hamn aldrig tidigare har haft så livlig trafik som nu. Mer än fyra miljoner ton gods fraktades via hamnen under år 2015.

 

– För ett år sedan bestämde dåvarande regeringen att ge tre miljoner euro i understöd för att påbörja förbättringen av banan. Nu har Trafikverket antytt att arbetet inte kommer att komma igång, trots att planen för hur elektrifieringen skulle genomföras är så gott som klar, säger Blomqvist.

 

Ett fungerande nätverk av vägar och järnvägar är en grundläggande förutsättning för att företag ska kunna verka, handeln löpa och Finlands ska få tillväxt i ekonomin. Ett behövligt projekt som skulle ge samhällsekonomisk nytta är elektrifieringen av Hangö-Hyvinge-banan. För Hangö hamn skulle det här vara en livsviktig investering, en investering som även skulle ha positiva effekter för hela regionen.

 

– Hangö-Hyvinge-banavsnittet är det enda banavsnittet i södra Finland som inte har elektrifierats. En elektrifiering av banan är välmotiverad också med tanke på svaveldirektivet som trädde i kraft 2015 och som höjde kostnaderna för sjötransporter, säger Adlercreutz.

 

– En elektrifiering av Hangö-Hyvinge-banan möjliggör en utökad användning av Hangö hamn samtidigt som investeringen också minskar utsläppen från tågtrafiken. Effektiv frakt av gods hämmas rejält ifall vi upprätthåller flaskhalsar på våra tågbanor, säger Blomqvist och Adlercreutz.

Anders Adlercreutz och Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35