Kvarken och Caruna

21.02.2016 kl. 08:18



De senaste två veckorna har för undertecknads del präglats mycket av intensiva förhandlingar och lobbning gällande Kvarkenprojektet samt som medlem av riksdagens ekonomiutskott flera höranden med anledning av de prishöjningar som Caruna aviserade.

Min kollega Mats Nylund redogjorde väl för bakgrunden och de olika dimensionerna gällande det sistnämnda i sin kolumn ”Carunas pantfångar” - och det bör sägas att regeringen under ledning av näringsminister Olli Rehn samt ekonomiutskottets ordförande Kaj Turunen aktivt verkar ha tagit sig an frågan.

Personligen uppskattar jag att min kollega Kaj Turunen under presskonferensen uttryckligen lyfte upp de utmaningar som prishöjningarna innebär för växthusodlare i Närpes – vilket undertecknad i utskottet påtalade och även en del nationell finsk media citerade. Konsumentombudsmannen har fått Caruna att åtminstone tillfälligt backa något från chockhöjningarna, men det finns definitivt skäl att följa upp hur de lagstiftningsåtgärder som regeringen lovat framskrider. Åtminstone lär det bli fråga om något slags tak för engångshöjningar.

I tisdags tog finanspolitiska ministerutskottet äntligen beslutet att sända vidare Kvarkentrfikprojektet Midway Alignment för behandling i Bryssel. De totala kostnaderna för projektet är 191,5 miljoner euro, varav finska staten med beslutet förbinder sig att finansiera högst 25 miljoner euro. Förhandlingarna var stenhårda in i det sista, och regionala aktörer fick skjuta till förbindelser på 10 miljoner euro under de sista dagarna. Personligen är jag övertygad om att denna investering och tio år långa projekt – som visserligen ännu skall välsignas i Bryssel – kommer att ha stora positiva effekter för inte enbart Österbotten, utan även ett betydligt större område. Det handlar om att binda samman Norge, Sverige, Finland, Estland och Ryssland beträffande de öst-västliga transporter som i framtiden kommer att vara oerhört viktiga. 

”– I projektet kombineras innovationer och en miljövänlig teknik som gynnar kunderna och näringslivet. Jag är glad att projektet framskrider genom samarbetet mellan staten, Vasa stad och aktörer i området. De regionala aktörernas aktivitet kommer att behövas också efter det att färjan är färdig”, konstaterade kommunikationsminister Anne Berner efter att beslutet fattats. Det är lätt att hålla med. Sist och slutligen handlar det om att skapa förutsättningar för att det sammanlagda industriella värdet på 20 miljarder euro i Kvarkenregionen skall kunna fortsätta att växa just här – istället för i Asien eller Sydamerika. Jag är ödmjukt glad och stolt över det lagarbete och hårda arbete som alla valkretsens riksdagsmän varit en del av under de senaste veckorna. En positiv stämning som definitivt bör upprätthållas ocj utnyttjas för att driva olika frågor framåt tillsammans. 

Joakim Strand

Gruppanföranden

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37