Nu är det dags för Finland att visa vägen!

25.01.2016 kl. 14:11
I höstas tog Europeiska unionens ministerråd beslut om att fördela 120 000 asylsökande mellan unionens länder. Finland godkände då en kvot på 2400 asylsökande. Svenska riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson vill nu att Finland självmant visar vägen för hur de europeiska länderna på ett bättre sätt kan verkställa omfördelningen som man kommit överens om.

- Det är inte vettigt att asylsökande flyttas fram och tillbaka mellan de europeiska länderna. Om vi bara gjorde som EU:s inrikesministrar kommit överens om istället för att försöka göra populistisk politik på frågan skulle vi spara på skattebetalarnas pengar, säger Henriksson.

 

I enlighet med Dublinfördraget skickas asylsökande tillbaka till det europeiska land där de först registerats. Detta trots att de kan vara mitt uppe i processen om att få asyl i ett annat land. Detta gör att

integrerings- och asylprocesserna abrupt avbryts för många sökande, för att sedan börja om i registreringslandet.

 

- Mohamed från Somalien har bott i Österbotten i 8 månader. Han har lärt sig svenska, skapat sociala nätverk och kommit väl igång med sin integrering. Nu ska han skickas tillbaka till Italien, till ett land där han inte känner någon och hans integrering ska starta från noll. Varför ska vi för stora pengar flyga tillbaka asylsökande till södra Europa bara för att senare flyga hit dem igen efter att den gemensamt överenskomna omfördelningen av flyktingar äntligen verkställs? Vore det inte vettigare att istället räkna med dem i den kvot på 2 400 som vi redan godkänt, frågar Henriksson.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35