EU:s skyldighet att reagera på Polen

14.01.2016 kl. 14:53
Riksdagsledamot Mats Löfström till utrikesminister Timo Soini: Att reagera på händelserna i Polen, där rättstaten nu nagelfars, är inte bara en möjlighet, det är en skyldighet.

 

 

Utrikesminister Timo Soini ifrågasätter EU-kommissionens beslut att reagera på Polens inskränkning i rättstaten och medias frihet.

 

– Att reagera på händelserna i Polen, där rättstaten nu nagelfars, är inte bara en möjlighet, det är en skyldighet. Vi talar om grundläggande rättigheter som domstolsväsendets oavhängighet och pressfriheten som nu inskränks av regeringen i Polen. EU och omvärlden kan inte vara statister då sådant sker eftersom vi i Europas historia har sett vad det kan leda till, säger riksdagsledamot Mats Löfström.

Varje EU-land måste uppfylla Köpenhamnskriterierna för att kunna bli medlem av EU. Det första av de tre kriterierna är att landet måste ha stabila institutioner som garanterar demokrati, rättsstatsprincipen, mänskliga rättigheter samt respekt för och skydd av minoriteter.

– EU:s medlemskriterier måste gälla också efter att länder har blivit EU-medlemmar, annars är ju kriterierna helt meningslösa. EU-kommissionen har i egenskap av sin roll som beskyddare av EU:s grundfördrag en skyldighet att ingripa i frågan. Kommissionen borde ha gjort det också med Ungern och bör med samma motivering som för Polen också granska Ungern, säger Löfström.

SFP:s och Svenska riksdagsgruppens internationella utskott träffade igår nuvarande EU-ordförandelandet Hollands ambassadör i Finland där bland annat situationen i Polen diskuterades.

Mats Löfström

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00