Vi måste respektera människovärdet högst

08.01.2016 kl. 10:55
Biaudet om flyktingar som fastnat i iskallt Murmansk

Oberoende av flyktingarnas grund för asylansökan måste de ha tillträde till asylprocessen. Annars kan vi inte veta deras situation, understryker riksdagsledamot Eva Biaudet (SFP).

Hon uttrycker stor oro för flyktingar som bedöms ha fastnat i Murmansk på den ryska sidan av gränsen efter att Finland har skärpt gränskontrollen.

– Det finns en akut risk för att människor far illa av den extrema kylan i norr. Myndigheterna måste nu vara särskilt observanta på att flyktingarna inte fryser ihjäl, säger hon. 

– Organiserad brottslighet, smuggling och utnyttjande av flyktingarna måste självfallet bekämpas, men myndigheterna måste primärt se till säkerheten för de utsatta enskilda. Ju hopplösare deras situation blir, desto mer vinster finns det att hämta för människohandlare och smugglare.

Att Finland förbjudit flyktingar att komma över gränsen till fots eller på cykel har lett till att flyktingarna nu i ännu högre grad blivit utsatta för illegal gränshandel – mot dyr betalning fixas människor över gränsen med bil.

Biaudet anser att Finland gör fel att med skärpta regler i praktiken utestänga flyktingar från asylprocessen vid ryska gränsen i norr.

– I Ryssland finns inte faktiska asylprocesser som ger dessa människor internationellt skydd i enlighet med internationell lag.

Hon kritiserar Finlands regering för att, uppmuntrade av gränsskärpningarna i andra nordiska länder, tillgripa regler som enbart har som mål att göra vårt land oattraktivt för flyktingar.

– Vi glömmer snabbt bort att exempelvis Sverige axlat ett mångdubbelt större ansvar än vi. Det är klart att alla som kommer till Finland inte beviljas asyl, men då vi inför nya regler som avser att hindra tillträde till asylprocessen bryter vi mot våra internationella åtaganden. Konventionen om barnens rättigheter ger oss ett särskilt ansvar att skydda alla barn oberoende orsaken för deras vistelse. 

– Även de som inte beviljas asyl ska behandlas mänskligt. Vår gräns måste vara en symbol för frihet och våra myndigheters uppgift måste i första hand vara att skydda mänskligt liv och inte bli verktyg för förtryck,  kräver Biaudet.

Eva Biaudet

Gruppanföranden

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00