Löfström med i Finlands delegation till EU:s COSAC möte

04.12.2015 kl. 07:46
Ålands riksdagsledamot Mats Löfström var en av riksdagens sex företrädare på höstens COSAC möte i Luxemburg, som hölls söndag 29.11 – tisdag 1.12.

COSAC är det samarbetsforum som finns mellan alla EU-länders 28 nationella parlament och som sammanträder två gånger per år. Varje parlament företräds av sex ledamöter.

 

På agendan för höstens möte var flyktingkrisen och den digitala agendan. Löfström höll Finlands taltur under debatten om den digitala agendan, där också ansvarige EU-kommissionär Andrus Ansip deltog.

 

I sin taltur lyfte Löfström upp behovet av att slopa geografisk blockering för att göra det möjligt att se TV och annat digitalt innehåll över nationsgränserna. Löfström lyfte upp Åland som exempel där den digitala utvecklingen gjort det svårare att få tillgång till TV från Sverige, trots att digitaliseringen borde göra det enklare. Parlamentariker från flera länder lyfte därefter upp liknande exempel och gav stöd för slopandet av geografisk blockering.

 

- Jag har talat med den ansvarige kommissionären Andrus Ansip flera gånger om Ålands situation och han delar starkt vår åsikt. Just därför var det viktigt för mig att inför hela församlingen lyfta upp frågan och ge Ansip beröm så att hans förhandlingsposition förstärks ytterligare, säger riksdagsledamot Mats Löfström.

 

- Tyvärr delar nämligen inte alla EU-länder och alla inom kommissionen Ansips åsikt. Därför är allt stöd vi kan ge honom viktigt inför att kommissionen ska komma med sin ståndpunkt i frågan innan jul, säger Löfström.

 

Riksdagens övriga företrädare på COSAC mötet var Anne-Mari Virolainen, stora utskottets ordförande (Saml), Tytti Tuppurainen, stora utskottets viceordförande (SDP), Johanna Karimäki (Gröna), Sirkka-Liisa Anttila (Centern) och Ville Tavio (Sannf).

Mats Löfström

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05