SFP ifrågasätter nedtrappningen av spårtrafiken

19.11.2015 kl. 11:38
Är det helt nya ideal som gäller ?

Ännu under förra regeringen gav Kommunikationsministeriet tydliga signaler till kommunerna om att bygga och planera kring järnvägen. Vi har visserligen en ny kommunikationsminister, men hur ska kommunerna tolka ministeriets helomvändning, är det helt nya ideal som gäller?

Det var i kraftiga ordalag som riksdagsledamot Thomas Blomqvist (SFP) ifrågasatte regeringens trafikpolitik i riksdagens interpellationsdebatt på tisdagen.

– Flera kommuners utvecklingsstrategi bygger på en fast spårlinje. Har regeringen alls tänkt på hur man reagerar i Sjundeå där kommunens centrum faktiskt heter Sjundeå station. Ska Sjundeå station i framtiden vara ett samhälle där tågen inte stannar, undrade Blomqvist.

Hans partikollega Anders Adlercreutz (SFP) betonade förtroendet som samhällets grundpelare och det gäller i högsta grad också trafikpolitiken.

– Medborgarna ska kunna lita på att gårdagens beslut gäller även i dag. Denna höst har finländarnas förtroende prövats hårt. Universitetslärare och pensionärer har haft skäl att undra om man glömt alla löften om att vårda sig om utbildningen och att ta hand om de äldre. Nu är det kommunerna som förlorat förtroendet och frågar sig om kommunens planläggningsskyldighet alls mera gäller.

Adlercreutz beskrev konsekvenserna av att man nu för att spara en dryg miljon håller på att klippa av en av de viktigaste trafikförbindelserna i huvudstadsregionen, Y-tåget.

– Vi håller på att stänga en tåglinje på ett område där det för närvarande finns planlagt hundratals småhustomter. Det handlar hem för människor invid förmodat goda trafikförbindelser. Så här kan man inte göra, sade Adlercreutz.

 

Tilläggsuppgifter.

Thomas Blomqvist 050 – 512 1776

Anders Adlercreutz 044 – 981 0191

 

Adlercreutz och Blomqvist

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40