Vårdlösningen väcker fortfarande fler frågor än svar

07.11.2015 kl. 15:29
Vårdreformens mål skall ju vara mer jämlik vård, och det får inte resultera i att det blir mera otrygghet och ojämlikhet i tillgången till akutvård i landet, säger Svenska riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson.

- Regeringens vårdlösning lämnar fortfarande flera stora frågor öppna och jag undrar om vi ska ha en regeringskris varje gång regeringspartierna är oense om fortsättningen? Jag hoppas att regeringen inte tänkt sig en storslakt av sjukhus. Det är skäl att minnas att man exempelvis i Sverige har över 60 jourande sjukhus. Därför är allt prat om enbart 12 sjukhus i Fnland med fulljour mycket oroväckande.

Vårdreformens mål skall ju vara mer jämlik vård, och det får inte resultera i att det blir mera otrygghet och ojämlikhet i tillgången till akutvård i landet, säger Svenska riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson.

 

- Att fatta beslut om vårdområden är i sig viktigt, men utan att känna till innehållet är det omöjligt att veta vad beslutet egentligen betyder. Jag förutsätter att Vasa Centralsjukhus finns kvar som fullt jourande sjukhus, att Borgå sjukhus har kvar BB samt att Ekåsen i Raseborg, Jakobstads sjukhus och Åbolands sjukhus också har en viktig roll i framtidens sjukvård, allt annat är ohållbart. Det är också hög tid att börja se på reformen utgående från social- och primärvården, inte bara specialsjukvården. De två kräver olika tankesätt, slår Henriksson fast.

 

  - Arbetet med vårdreformen bör nu gå vidare på ett sätt där alla partier är med. Vi pratar om en lösning som ska sträcka sig tiotals år in i framtiden och där förutom tillgången till jämlik vård på båda språken också andra stora frågor om finansiering, personalens ställning, ansvar för byggnader och lokal demokrati fortfarande är olösta, säger Henriksson.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00