Förslaget om terminsavgifter är kortsiktig politik

21.10.2015 kl. 14:38
Regeringen föreslår imorgon torsdag att en terminsavgift på 1 500 euro införs för studerande från länder utanför EU/EES-området. Enligt uppgifter skulle avgiften inte gälla finsk- och svenskspråkiga utbildningsprogram.

- Förslaget är inte bara kortsiktigt, utan också ekonomiskt ifrågasättbart, säger riksdagsledamot Eva Biaudet (SFP). Erfarenheterna av terminsavgifter från de andra nordiska länderna är dåliga. Där har antalet sökande minskat märkbart som följd av avgifterna.

Det kan ifrågasättas om avgifterna alls inbringar tilläggsresurser för högskoleutbildningen eller om de överskuggas av kostnaderna som uppstår av exempelvis möjliga stipendiesystem och programmens administration. Nämnvärt är också att de utländska examensstuderandena enligt en undersökning av CIMO och VATT har en tydlig positiv nationalekonomisk inverkan på landet. Enligt Biaudet är det också viktigt att konstatera att då hälften av de studerande som avlagt sin examen i Finland blir kvar i landet, vore det viktigare att fokusera på sysselsättning och integration istället för att gallra bland dem som vill komma hit.

- Många av de asylsökande som kommer till Finland har tvingats avsluta sina studier. Hur har regeringen tänkt agera gentemot dem? Är det meningen att man ska kräva terminsavgifter av en syrisk läkarstuderande som fått asyl i Finland istället för att integrera henne via utbildning? När man nu borde integrera väljer regeringen att fakturera, konstaterar Biaudet.

Eva Biaudet

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35