Finlandsbilden håller på att förändras

15.10.2015 kl. 11:49



För ett par veckor sedan angrep en grupp människor beväpnade med fyrverkeripjäser och stenar en buss med flyktingar som anlände till Lahtis.

Efter att ha flytt från krig och elände välkomnades de med smällare och av en man, som på ett sällsynt smaklöst sätt klätt ut sig i hemmagjord Ku Klux Klan dräkt med Finlandsflagga i handen.

 

Veckan innan skapade ett hundratal personer en mänsklig kedja i Torneå, där man ville stoppa flyktingar från att komma in i vårt land. Med armarna i kors, bistra miner, plakat och Suomi Finland ishockeytröjor sa man: ”Go home”. För mig symboliserade bilden att medmänsklighetens och moralens förfall nu var fullständigt.

 

Man får skämmas. Är det här bilden vi vill ge av vårt land?

 

Bilden på Ku Klux Klan mannen var BBC:s mest delade story den dagen. I våra nordiska grannländer har händelserna inte bara noterats av diplomatkårerna, utan också av den breda allmänheten. Men, framförallt är det vi finländare som nu känner att Finlandsbilden håller på att förändras.

 

För egen del upplever jag att den värderingskris och det allt aggressivare samhällsklimat, som präglar vårt land, är minst lika allvarlig som den ekonomiska krisen. En ekonomisk kris handlar om siffror och strukturer och de kan vi rätta till. Men människors värderingar sitter djupare och påverkar hur vi ser på vår framtid.

 

Många unga finländare, inte bara finlandssvenskar, flyttar redan idag till Sverige, USA eller något annat land. De tar innovationer, entreprenörskap och god utbildning med sig och ganska få av dem kommer komma tillbaka. Vi har inte råd att förlora de här människorna om vi ska få Finlands ekonomi på fötter igen.

 

När man väljer att flytta är det inte alltid enbart ett ekonomiskt beslut, utan också var man ser sin framtid. Vill man planera sin framtid i ett samhälle där demonstranter i Lahtis hindrar Röda Korsets anställda från att göra sitt jobb eller där en människokedja i Torneå hindrar människor på flykt från att komma in i vårt gemensamma land? Det här är så klart bara två isolerade händelser. Men trenden är både oroväckande och bekymrande.

 

Framförallt är bilden, som nu kablas ut i världen av Finland, inte en bild som stämmer överens med min bild av Finland. Jag vet att jag är långt ifrån ensam om att tycka det. Vi som tycker så här får inte sitta tysta och se hur bilden av vårt land kidnappas av några få högljudda demonstranter. Vi som tror på medmänsklighet, solidaritet och respekt måste i stället höja rösten. Vi måste visa såväl omvärlden som finländarna att Finland fortsättningsvis är ett öppet samhälle som hör hemma i Norden och som har en ljus framtid. Det här är värderingar som är värda att höja rösten för.

 

Mats Löfström

Gruppanföranden

Remissdebatt om planen för de offentliga finanserna 2017–2020

Gruppanförande 19.4 2016, Joakim Strand
19.04.2016 kl. 15:05

Interpellationens första undertecknare har taltur.

Talet publicerat i hållen form
06.04.2016 kl. 14:10

Interpellationsdebatt om högskole- och studiestödsnedskärningar 6.4 2016

Gruppanförande, Mikaela Nylander, Svenska riksdagsgruppen
06.04.2016 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om Finlands fortsatta deltagande i säkerhetssektorns utbildningssamarbete i Irak och om stärkande av samarbetet.

Gruppanförande, Stefan Wallin, Svenska riksdagsgruppen 9.3 2016
09.03.2016 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om Finlands utvecklingspolitik

Gruppanförande, Stefan Wallin, Svenska riksdagsgruppen
17.02.2016 kl. 15:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2016.

Svenska riksdagsgruppen, gruppanförande Carl Haglund 9.2 2016. (Talat ord gäller)
09.02.2016 kl. 15:04

Riksdagsgruppens alternativbudget

Vårt förslag innebär lika stora inbesparingar som regeringens alternativ, men våra tyngdpunkter och prioriteringar skiljer sig
15.12.2015 kl. 15:10