Inlägg i debatten om arbetsmarknadspaketet.

30.09.2015 kl. 14:38
Ledamot Mats Nylund höll ett tvåspråkigt inlägg i debatten 30.9 2015

Ärade talman,

Arvoisa puhemies,

 

Hallitus on aivan oikeassa siinä, että Suomen tulee vahvistaa kilpailukykyään. Hallituksen ehdotukset eivät silti ole oikea tie, koska ne iskevät toisiin aloihin kovemmin kuin toisiin. On silti ilahduttavaa nähdä, että suunnitellut sunnuntai- ja ylityölisien leikkaukset peruuntuivat. Minusta parempi vaihtoehto, ja eritoten tasapuolisempi ratkaisu on lomarahojen leikkaaminen. Pienyrittäjille tämä voi tarkoittaa uutta kustannusta, mutta heidän ahdinkoon pitäisi pystyä helpottamaan muilla tavoin.

 

Ärade talman,

 

Det bästa skulle vara att arbetsmarknadsparterna själva kunde komma med en lösning. Här spelar FFC en nyckelroll. För att få Finland upp på benen krävs att vi jobbar tillsammans och att samhällsfriden säkras. Därför är det viktigt att inkludera fackförbunden. Samtidigt måste fackförbunden inse sitt ansvar. Det är inte bara minimilöner och olika ersättningar som är allmänbindande. Olagliga strejker leder förutom ett infekterat samhällsklimat, till enorma kostnader för samhället, som i slutändan alla vi betalar för.

 

Arvoisa puhemies,

 

Yrittäjien tilannetta voidaan myös helpottaa ilman leikkauksia. Tässä normitalkoilla on tärkeä rooli kilpailukyvyn vahvistamisessa. Ei voi olla niin, että miljardiluokan investointeja ei voida tehdä, koska lupaprosessi ja valitusprosessi vievät niin kauan aikaa. Nämä ovat olleet ongelmina esimerkiksi tuulivoimaa rakennettaessa ja turveenoton lupaprosesseissa. Vähentämällä byrokratiaa valtion ja kunnat voivat säästää rahaa ja yrityksien toimintaehdot parantuvat.

 

Mats Nylund

Gruppanföranden

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00