Inlägg i debatten om arbetsmarknadspaketet.

30.09.2015 kl. 14:38
Ledamot Mats Nylund höll ett tvåspråkigt inlägg i debatten 30.9 2015

Ärade talman,

Arvoisa puhemies,

 

Hallitus on aivan oikeassa siinä, että Suomen tulee vahvistaa kilpailukykyään. Hallituksen ehdotukset eivät silti ole oikea tie, koska ne iskevät toisiin aloihin kovemmin kuin toisiin. On silti ilahduttavaa nähdä, että suunnitellut sunnuntai- ja ylityölisien leikkaukset peruuntuivat. Minusta parempi vaihtoehto, ja eritoten tasapuolisempi ratkaisu on lomarahojen leikkaaminen. Pienyrittäjille tämä voi tarkoittaa uutta kustannusta, mutta heidän ahdinkoon pitäisi pystyä helpottamaan muilla tavoin.

 

Ärade talman,

 

Det bästa skulle vara att arbetsmarknadsparterna själva kunde komma med en lösning. Här spelar FFC en nyckelroll. För att få Finland upp på benen krävs att vi jobbar tillsammans och att samhällsfriden säkras. Därför är det viktigt att inkludera fackförbunden. Samtidigt måste fackförbunden inse sitt ansvar. Det är inte bara minimilöner och olika ersättningar som är allmänbindande. Olagliga strejker leder förutom ett infekterat samhällsklimat, till enorma kostnader för samhället, som i slutändan alla vi betalar för.

 

Arvoisa puhemies,

 

Yrittäjien tilannetta voidaan myös helpottaa ilman leikkauksia. Tässä normitalkoilla on tärkeä rooli kilpailukyvyn vahvistamisessa. Ei voi olla niin, että miljardiluokan investointeja ei voida tehdä, koska lupaprosessi ja valitusprosessi vievät niin kauan aikaa. Nämä ovat olleet ongelmina esimerkiksi tuulivoimaa rakennettaessa ja turveenoton lupaprosesseissa. Vähentämällä byrokratiaa valtion ja kunnat voivat säästää rahaa ja yrityksien toimintaehdot parantuvat.

 

Mats Nylund

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00