Budgetdiskussion

29.09.2015 kl. 16:33
Ledamot Mats Nylunds anförande i remissdebatten för statsbudgeten 2016

Ärade talman,

Arvoisa puhemies

 

Hallitusohjelmassa linjataan, että verotuksen kärkitavoitteena on työn tekemisen kannattavuus. Siksi olenkin niin pettynyt hallituksen talousarvioesitykseen. Suomessa työnteon verotus on myös hallituksen talousarvioesityksen jälkeen yksi maailman tiukemmista. Iso osa palkansaajista ja eläkeläisistä joutuvat ensi vuonna verokiristyksen kohteeksi. Yhteiskunnassamme on vakava virhe jos verotusjärjestelmämme toimii niin, että jos henkilö voi näyttä, että hän on saanut ansionsa muulla tavalla kun ansiotyön tai eläkkeen kautta, niin häntä verotetaan kevyemmin. Tällä talousarviolla veropaineen erilaisuus kasvaa niiden välillä jotka elättävät itsensä työnteolla tai eläkkeellä, ja niiden, joilla on pääomatuloja.

Jos voimme vähentää eron ansiotuloverotuksen ja esimerkiksi pääomaverotuksen välillä, voimme lähettää vahvan viestin siitä, että työn teko kannattaa.

Työn tekeminen tulisi aina olla kannattavaa. En voi ymmärtää kuinka hallitus menee tällä tavalla omaa ohjelmaansa vastaan.

 

Ärade talman,

 

För att lyfta Finland ur den ekonomiska svackan, behöver vi också inhemsk köpkraft. Att beskatta arbete hårdare än några andra inkomster, har ingen logik. Regeringens åtgärder skärper beskattningen på arbete för majoriteten av löntagarna. Istället borde vi sänka beskattningen i alla inkomstklasser. Så kunde vi få fart på den inhemska konsumtionen och göra det lönsammare att arbeta.

 

Arvoisa puhemies,

 

Myös ehdotus autoveron leikkaamisesta on kaiken kritiikin alaisena. Autoveron laskemisesta eivät hyödy tavalliset kansalaiset, vaan ne, joilla on varaa ostaa uusi auto.

Mats Nylund

Gruppanföranden

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00