Goda förbindelser är vår trumf!

23.09.2015 kl. 15:19
Nedskärningarna i VR:s rutnät drabbar näringslivet och befolkningen längs stambanan i Österbotten på ett synnerligen ojämlikt sätt i förhållande till övriga Finland

I synnerhet Vasaregionen berörs men både pendlare, affärsresenärer och övriga drabbas också i både Jakobstads- och Karlebynejden. Riksdagsledamot Mats Nylund, SFP, har idag diskuterat frågan med VR:s direktör för samhällsrelationer Otto Lehtipuu.

 

Stambanan mellan Helsingfors och Uleåborg och banavsnittet mellan Seinäjoki och Vasa betjänar flera viktiga ekonomiområden och staten har just satsat en miljard euro i grundförbättringar på området. För ekonomiområdena kring stationerna Karleby, Bennäs och Vasa är fungerande järnvägsförbindelser livsviktiga. Alla tre regioner är utpräglade exportinriktade ekonomiområden med många små och medelstora företag med stark exportverksamhet och kräver stor rörlighet och snabba förbindelser både inom landet och ut i världen.

 

-Trafikmängderna över Karleby, Bennäs och Vasa stationer har ökat kraftigt under de senaste åren. Också affärsresenärer har hittat järnvägen. Nu krävs det att VR så snart som samarbetsförhandlingarna med personalen är avslutade, sätter sig ner med regionens näringsliv, kommuner, landskapsförbundet och rikspolitiker över parti- och regeringsgränserna, kräver Nylund.

 

VR:s direktör för samhällstjänster Otto Lehtipuu underströk vikten av att VR är konkurrenskraftig både med pris och service. Trots att indragningarna är beklagliga kommer VR inte att glömma Vasa-regionen. Lehtipuu menade även att de är öppna för diskussioner senare i höst. Nylund välkomnar öppningen till diskussion.

 

-Goda förbindelser till och från Österbotten är i allas intresse. För näringslivet är förbindelserna livsviktiga och en hög servicenivå på våra järnvägar betjänar hela befolkningen. Tillsammans kan vi komma till bättre beslut, säger Nylund.

 

Mats Nylund

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40