Turbulensen tilltar!

20.09.2015 kl. 09:46
SFP interpellerar, statsministern talar till folket, flyktingarna strömmar in i Europa och finländarna demonsterar i en massmanifestation mot regeringens sparpaket.

För första gången på över 36 år har SFP gjort en interpellation med avsikt att fälla regeringen. Svenska riksdaggruppen gjorde i veckan gemensam sak tillsammans med SDP, Gröna och Vänsterförbundet. Det var en märklig känsla jag fylldes av när jag tillsammans med mina gruppordförandekolleger stod i riksdagens kansli i onsdags för att lämna in interpellationen. Men samtidigt kändes det rätt, för regeringen är definitivt ute på fel väg då gäller utbildningen.

 

Varför gjorde vi det då? Jo vi anser att regeringens drastiska nedskärningar i utbildningen kommer att stå vårt land dyrt. Regeringen Sipilä sågar den gren som vi bygger Finlands framtid på, om man fortsätter med sina planer att skära i utbildningen med sammanlagt närmare 3 miljarder € under fyra år.

 

Landets ekonomiska situation är allvarlig och vi behöver hitta vägar framåt som ökar sysselsättningen, minskar arbetslösheten och ger landet exportinkomster. Det handlar om att hitta receptet på tillväxt. Att då skära i såväl dagvården, skolan som andra stadiets utbildning och därtill högskolorna i den omfattning regeringen tänkt, är kortsiktig och rent av farlig politik.

 

Vi har i årtionden byggt Finland med kunskap och kunnande. Den vägen behöver vi fortsätta på. Våra barn och unga som nu växer upp har rätt till en trygg och god dagvård, till en inspirerande skola med moderna läromedel och motiverade lärare. Våra unga behöver få känna att de finns framtidstro och möjligheter. Att de behövs i vårt samhällsbygge och att vi vill fortsätta utveckla vårt utbildningssystem för deras behov. Vi behöver inse at nya företagsidéer inte växer fram av sig själv. Att vi behöver öka kunnandet inom en rad områden för att klara konkurrensen från andra länder framöver. Finland kommer aldrig att kunna konkurrerera med låga löner. Det skall vi heller inte sträva efter. Däremot skall vi konkurrera med ett högt kunnande, med pålitlighet, med ett fungerande samhällssystem som bygger på rättsstatsprincipen och med avsaknad av korruption.

 

Inkommande veckas tisdag kommer interpellationen att debatteras i riksdagen och jag väntar mig en mycket livlig debatt. Faktum är att inför riksdagsvalet lovade samtliga partier att det nu är färdigt sparat på utbildningen. Här har nu såväl Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna svikit sina löften. Märkligt var också att KD valde att stå utanför interpellationen.

 

Under veckan har jag också besökt Berlin med riksdagens social-och hälsovårdsutskott. Vi fick en rejäl dos information om vad Tyskland gjort då det gäller arbetsmarknas- och pensionsreformer. Det mest angelägna temat var ändå flyktingkrisen. Tyskland har som vi vet agerat med öppet sinne och man beräknar nu att närmare en miljon asylsökande kommer till landet i år. Det är mycket. Därför är man också måna om att andra EU-länder bär sitt ansvar. Budskapet var klart, det kan inte vara enbart Tyskland, Sverige och Österrike som ska sköta situationen. Finland ska vara med och söka lösningar, och glädjande nog finns det också en stark vilja att hjälpa i vårt land. Tyvärr finns det också en tilltagande fientlighet och min epost har denna vecka stockats av mejl som kräver att vi ska stänga gränsen till Sverige. Det skall vi inte! Att som Ungern bygga taggtrådsstängslen, använda tårgas och vattenkanoner mot mänskor som söker en tryggare vardag är fullständigt oacceptabelt. Det vi måste satsa på nu är att hitta inkvartering för dem som kommer till vårt land, försnabba behandlingen av deras asylansökningar och snabbt bjuda språkkurser samt möjligheter till utbildning och jobb för dem som stannar. 

 

Anna-Maja Henriksson

Riksdagsledamot, ordförande för Svenska riksdagsgruppen, 

SFP

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05