Att skära i utbildningen är att skära i framtiden

22.09.2015 kl. 17:40
Enligt riksdagsledamot Mikaela Nylander hotar regeringen att med sina nedskärningar skrota den mest fundamentala principen i vårt utbildningsväsende, att skapa jämlika förutsättningar för alla. Nylander höll Svenska riksdagsgruppens gruppanförande i dagens interpellationsdebatt.

- Fältet har väntat på reformen av småbarnspedagogiken redan i trettio år. Det avgörande andra skedet av reformen ser nu ut att totalt utebli. Istället föreslår regeringen nedskärningar som leder till större gruppstorlekar. Hur kan man tala om kvalitativ småbarnspedagogik då en grupp i framtiden i värsta fall kan ha upp till trettionio barn per tre vuxna, frågar Nylander.

Enligt regeringsprogrammet ska andra stadiets yrkesutbildning reformeras. Enligt Nylander verkar det ändå som att regeringen nu fokuserar på att göra kraftiga nedskärningar istället för att regeringen omsorgsfullt och systematiskt skulle bereda den nödvändiga reformen på andra stadiet

- Hur regeringen planerar att driva genom reformen då nedskärningar träder i kraft redan 2017, ett år innan den styrande lagstiftningen, framstår som fullständigt oklart. Hur planerar regeringen att i praktiken garantera att yrkesutbildning är regionalt tillgänglig?

- Regeringen gör ytterst kraftiga nedskärningar i högskolornas finansiering. Är regeringens egentliga målsättning att genom dessa nedskärningar få ned antalet universitet och yrkeshögskolor, frågar Nylander
Mikaela Nylander

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35