Att ge skydd är en plikt och inte en vilja

18.09.2015 kl. 14:57
Stora utskottet röstade om Finlands ståndpunkt till EU-kommissionens flyktingpaket idag. Kommissionen föreslår att
120 000 flyktingar ska omfördelas genom tvingande kvoter och att registreringscentraler under EU-styre ska grundas
där flyktingtrycket är störst.

Regeringen vill fortsättningsvis inte stöda bindande kvotering. SFP har svårt att förstå regeringens linje och har lämnat
in avvikande åsikt i såväl Förvaltningsutskottet som i Stora utskottet.

SFP:s representant i Stora utskottet, riksdagsledamot Eva Biaudet vill att Finland ska omfatta kommissionens förslag i sin helhet.

-       Vårt välfärdssamhälle bygger på att den starka tar hand om den svaga och allas lika värde. För SFP gäller det också utanför
Finlands gränser. Att ge skydd åt de som behöver är en mänsklig plikt och inte något som baseras på folkopinion eller vilja, säger Biaudet.

Ordförande för SFP:s integrationspolitiska utskott Ida Schauman välkomnar EU-kommissionens förslag. Samtidigt är hon besviken
över att varken kommissionens förslag eller den finska ståndpunkten skapar flera trygga vägar till Europa. Ett alternativ som diskuterats
är humanitära visum som skulle utfärdas vid alla EU-ambasssader.

-       Att ta sig till Europa är livsfarligt och dyrt. Personligen ser jag att humanitära visum är det bästa alternativet. De skulle göra det
möjligt att ta sig till Europa lagligt och minska efterfrågan på människosmugglare. De kräver ingen lagändring utan kunde börja användas direkt.
Det skulle möjliggöra en första registrering närmare hemlandet och ett mera förutsägbart flyktingflöde, säger Schauman.

För mera information:

Eva Biaudet                                  Ida Schauman
050 512 1846                                 040 1824969

Eva Biaudet

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40