Förhandlingarna borde ledas av en kvinna

12.09.2015 kl. 08:48
Svenska folkpartiet delar åsikten att statsminister Sipilä borde nu kalla in en utomstående kraft som utredningsman för att lösa de upptornande konfrontationerna på arbetsmarknaden. Däremot ifrågasätter SFP huruvida riksdagsledamot Ihalainen är rätt person att sköta uppdraget i ljuset av den egentliga problematiken.

- Läget är mycket allvarligt. Det sista vårt land är betjänt av just nu är en ny strejkvåg som lamslår samhället. Nu behövs akuta insatser över partigränserna. Regeringen gör klokt i att låta en opartisk aktör ännu en gång granska om det finns förutsättningar att enas om ett samhällsfördrag, säger Anna-Maja Henriksson och Carl Haglund, gruppordförande respektive partiordförande i SFP.

 

SFP bedömer att det finns en krismedvetenhet i samhället och många inser att arbetsmarknadsreformer behövs för att ekonomin, och därmed välfärden, inte ska backa ytterligare. SFP anser dock att männen nu misslyckats med att hitta en lösning som kan godkännas av alla parter.

 

- Lauri Ihalainen är en betrodd kraft i arbetsmarknadsfrågor, men i regeringens förslag blir de kvinnodominerade branscherna lidande och dessa beslut har fattats av män. För att åtgärda denna snedvridning borde förhandlingarna ledas av en kvinna som känner till de branscher som enligt regeringens förslag skulle få ta de största smällarna. Vi föreslår att förhandlingarna istället skulle ledas av t.ex.

riksförlikningsman Minna Helle eller Suvi-Anne Siimes från pensionsförsäkrinsgbolagens intresseorganisation. Dessa båda har gedigen erfarenhet av arbetsmarknadsfrågor samt de utsatta kvinnodominerade branscherna, konstaterar Henriksson och Haglund.

 

SFP inser att för att vända den nedåtgående ekonomiska trend i landet så tvingas vi alla ge avkall på något. Genom att enas om ett samhällsfördrag garanterar vi bäst att åtgärderna slår ut mest rättvist.

Därför tycker SFP att statsminister Sipilä bör ta sitt statsmannaansvar och inse att samhället behöver förhandlingar och inte strejker.

 

 

Tilläggsuppgifter:

Anna-Maja Henriksson 050 512 2377

Carl Haglund 050 521 7379

 

Haglund, Henriksson

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00