Förhandlingarna borde ledas av en kvinna

12.09.2015 kl. 08:48
Svenska folkpartiet delar åsikten att statsminister Sipilä borde nu kalla in en utomstående kraft som utredningsman för att lösa de upptornande konfrontationerna på arbetsmarknaden. Däremot ifrågasätter SFP huruvida riksdagsledamot Ihalainen är rätt person att sköta uppdraget i ljuset av den egentliga problematiken.

- Läget är mycket allvarligt. Det sista vårt land är betjänt av just nu är en ny strejkvåg som lamslår samhället. Nu behövs akuta insatser över partigränserna. Regeringen gör klokt i att låta en opartisk aktör ännu en gång granska om det finns förutsättningar att enas om ett samhällsfördrag, säger Anna-Maja Henriksson och Carl Haglund, gruppordförande respektive partiordförande i SFP.

 

SFP bedömer att det finns en krismedvetenhet i samhället och många inser att arbetsmarknadsreformer behövs för att ekonomin, och därmed välfärden, inte ska backa ytterligare. SFP anser dock att männen nu misslyckats med att hitta en lösning som kan godkännas av alla parter.

 

- Lauri Ihalainen är en betrodd kraft i arbetsmarknadsfrågor, men i regeringens förslag blir de kvinnodominerade branscherna lidande och dessa beslut har fattats av män. För att åtgärda denna snedvridning borde förhandlingarna ledas av en kvinna som känner till de branscher som enligt regeringens förslag skulle få ta de största smällarna. Vi föreslår att förhandlingarna istället skulle ledas av t.ex.

riksförlikningsman Minna Helle eller Suvi-Anne Siimes från pensionsförsäkrinsgbolagens intresseorganisation. Dessa båda har gedigen erfarenhet av arbetsmarknadsfrågor samt de utsatta kvinnodominerade branscherna, konstaterar Henriksson och Haglund.

 

SFP inser att för att vända den nedåtgående ekonomiska trend i landet så tvingas vi alla ge avkall på något. Genom att enas om ett samhällsfördrag garanterar vi bäst att åtgärderna slår ut mest rättvist.

Därför tycker SFP att statsminister Sipilä bör ta sitt statsmannaansvar och inse att samhället behöver förhandlingar och inte strejker.

 

 

Tilläggsuppgifter:

Anna-Maja Henriksson 050 512 2377

Carl Haglund 050 521 7379

 

Haglund, Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00