Regeringen är ofosterländsk

01.09.2015 kl. 09:25
Som riksdagledamot för SFP, det konstruktiva oppositionspartiet, har jag försökt att se det positiva i regeringen Sipiläs ställningstaganden.

 I den ekonomiska politiken, näringslivspolitiken och landsbygdspolitiken hittar jag ännu goda saker även om takten i reformerna inte är den utlovade. Däremot ökar min förtvivlan dag för dag när det gäller regeringens värdegrund, syn på människovärdets okränkbarhet och den bild regeringen ger av vårt fosterland.

 

Sannfinländarnas riksdagledamot Olli Immonen manar till strid mot mångkulturalism, en av Finlands största stoltheter. Ordförande för det näst största regeringspartiet Timo Soini tiger. Människor drunknar i tusentals på flykt undan krig medan sannfinländarnas partisekreterare Riikka Slunga-Poutsalo har mage att kalla dem välfärdssurfare. Hon ifrågasätter både deras motiv och deras rätt att söka asyl. Hennes ordförande och Finlands utrikesminister Timo Soini undviker att ta ställning. Sannfinländarnas arbetskarl Matti Putkonen svartlistar politiska motståndare, journalister och forskare eftersom det som är tillåtet för Sannfinländarna tydligen ska förbjudas för andra. Soini tiger.

 

Nu när läckor från EU-kommissionen låter förstå att man planerar att i snabb takt flytta 100 000 asylsökande flyktingar från de utfattiga syd- och östeuropeiska länderna passar det plötsligt sig för utrikesministern att uttala sig. Enligt Soini är förslaget outhärdligt och han tar till brösttoner då han hänvisar till EU:s regelverk!

 

På president Paasikivis minnesmonument står det "All vishets begynnelse är att erkänna fakta". Det är hög tid för både Sannfinländarna och Finlands utrikesminister att erkänna fakta. Människor i miljontal flyr krig med livet som insats. De drunknar på riktigt. Barn och kvinnor kvävs ihjäl i lastbilar medan Finlands utrikesminister hänvisar till EU:s regelverk. Samma regelverk som han hittills har hånat i otaliga inlägg i riksdagsdebatten under mina drygt åtta år i Finlands riksdag.

 

Jag tycker att detta är outhärdligt och djupt ofosterländskt. När bonden Paavo äntligen lyckades med skörden och hans fru ville leva livets glada dagar vet vi alla vad Paavo sa: Blanda du till hälften bark i brödet, ty förfrusen står vår grannes åker. Det är det finländska sättet. Ta rodret, statsminister Sipilä!

 

Mats Nylund, riksdagsledamot, SFP

Mats Nylund

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00