Fel stryka biståndpengar

25.06.2015 kl. 09:30
Riksdagsledamot Mats Nylund (SFP) motsätter sig regeringens beslut att stryka biståndspengar för 37,7 miljoner euro. Han ser det som principvidrigt eftersom det helt nonchalerar den förra riksdagens beslut

– De planerade massiva nedskärningarna i biståndet äventyrar Finlands rykte som en pålitlig internationell aktör, säger Nylund, som sitter i riksdagens finansutskott.

 

Nu handlar det om årets andra tilläggsbudget som behandlades i finansutskottet på torsdag. Den förra riksdagen har fattat ett rambeslut om att intäkterna från utsläppshandeln ska styras till biståndet och för att finansiera klimatpolitiken.

I Finansministeriets förslag till årets andra tilläggsbudget fanns pengarna reserverade, men regeringen valde att stryka de totalt 37,7 miljoner som utsläppshandeln har generat.

Biståndsorganisationen Kepa säger i sitt utlåtande att detta beslut drabbar de mest utsatta – program för vaccinationer och skolgång uteblir.

– Regeringen borde respektera riksdagens principbeslut. Nu kommer regeringen i stället med en klar markering – den anser att biståndsarbetet inte är viktigt, säger Nylund, som i utskottsbehandlingen lämnade in en reservation om saken. Hela oppositionen stödde hans uttalande.

 

Tilläggsuppgifter: Mats Nylund 050 512 2191
Mats Nylund

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00