Sista rycket innan sommaruppehållet

29.06.2015 kl. 09:10
Två plenum återstår innan riksdagen tar sommaruppehåll i mitten av nästa vecka. Det är alltså sista rycket som gäller för att vi ska bli färdiga med allt som finns på bordet. Under veckan hade vi dessutom både regeringens meddelande om onödig byråkrati samt riksdagens frågetimme.

Regeringens så kallade meddelande betyder att statsministern kommer till riksdagen för att redogöra vad regeringen planerar i en specifik fråga. Denna fråga gällde hur man tänkt röja onödig byråkrati och reglering, något som är mycket viktigt.

 

Statsministern meddelade bland annat att: Man kommer avveckla byggbestämmelser som hindrar användning av trä, den administrativa bördan inom jordbruket och livsmedelsbranschen ska bli mindre och jordbrukets stödsystem ska göras lättare. Dessutom ska möjligheten att dra av förlusterna mellan företagens olika förvärvskällor avsevärt minska skattemyndigheternas och företagens börda. Man ska också i ökande utsträckning utnyttja digitalisering.

 

Statsministern betonade i sitt tal att han efterlyser mer förtroende, mindre regler och lagar. Det är en politik som också ligger nära mitt eget hjärta och något jag själv betonade i valrörelsen. Genom att sätta människor och företag i centrum i stället för myndigheternas byråkratikrav skapar vi ett bättre klimat för ekonomisk tillväxt. Det betyder ju inte att alla lagar och regler ska avskaffas. Lagar finns ju till för ett syfte och är viktiga i en rättsstat, men det finns helt enkelt många onödiga regler och byråkrati som vi kan förenkla.

 

I torsdags eftermiddag hade vi riksdagens frågetimme. Det betyder att ministrarna är på plats för att svara på riksdagsledamöternas frågor. Det här var nuvarande regerings andra frågetimme och båda gånger har utrikesminister Timo Soini fått agera biträdande statsminister då både statsminister Juha Sipilä och finansminister Alexander Stubb varit på resor. Både Sipilä och Stubb var i torsdags i Bryssel på EU toppmöte respektive Eurogruppsmöte, vilket självklart är legitim orsak att vara borta. Men lite komiskt är det ändå att utrikesministern, som brukar vara den som reser, är den som fått hålla ställningarna hemma.

 

Innan ministrar reser iväg till EU-möten hör vi dem i stora utskottet. Därför hade vi både Sipilä och Stubb i utskottet innan de åkte iväg till flygplatsen. Huvudtemat i utskottet var detsamma som under riksdagens frågetimme: Grekland.

 

Jag ställde en fråga till Stubb gällande chanserna till en långsiktig lösning. Det skulle nämligen vara viktigt att vi nu får en långsiktig lösning och inte genast i höst igen behöver ägna så här mycket tid till Greklandskrisen. Här är dock bollen helt i Greklands statsminister Alexis Tsipras händer ifall han vill att Grekland stannar i euroområdet eller vill lämna. Jag hoppas att Grekland vill stanna, men det är samtidigt bara grekerna som kan bestämma det. Krisen kan enbart lösas genom att Grekland får sin statsbudget i balans utan kontinuerliga behov av nya räddningspaket. För att nå dit kommer smärtsamma beslut behöva göras, men det är den enda långsiktiga lösningen eftersom det är orimligt att övriga euroländer skulle subventionera ett annat lands statsbudget.

 

Idag lördag sammanträder euroområdets finansministrar, den s.k. eurogruppen, för sitt femte möte på nio dagar. På samma sätt som i onsdags i stora utskottet vill jag önska finansminister Alexander Stubb lycka till.

 

Mats Löfström

Riksdagsledamot

Mats Löfström

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40