Landet beroende av sina regioner.

16.06.2015 kl. 15:16
I slutet på förra veckan gjorde Österbotten ett synligt nedslag i vår huvudstad. I tre dagar presenterade företag och näringsliv, städer och kommuner samt förenings- och kulturlivet sig för Helsingforsarna via evenemanget Popup-Österbotten. Media har rapporterat flitigt från tillställningen och det mesta har varit positivt. De utställare jag talat med har också varit nöjda.

Det är alltid svårt att mäta värdet av en storsatsning som denna. Kostnaderna uppgår till närmare 800 000 euro och resultatet kan ses först på sikt. Det är ändå klart att Österbotten och de österbottniska företagen har nytta av synlighet och uppmärksamhet. Det är häpnadsväckande många som ännu är omedvetna om att arbetslöshetssiffrorna för Österbotten är de lägsta i hela landet, och att exportindustri i vårt landskap skapar mervärde och välfärd som sprids till alla finländare.

 

Det kan låta som en klyscha men det är ett faktum att företagarandan är sällsynt stark i landskap. Vi har ett mycket mångsidigt näringsliv med allt från mikroföretag till storindustri. Grunden läggs av primärnäringarna.  Livsmedelsförädlingen och skogsindustrin är en naturlig vidareförädling av råvaror som producerar.   Verkstadsindustrin, kemiska industrin och världens bästa båtbyggare kan ståta som exempel på exportindustrin. Och så har vi Nordens största energikluster i Vasa med en enorm potential att skapa nya arbetsplatser de kommande åren. 

 

Finland är geografiskt ett långt land och det är helt nödvändigt att påminna huvudstadsregionen om att det faktumet. Finland utgörs av alla dess regioner och utan regionerna skulle Finland inte klara sig. Det är ute i bygden som en stor andel av vårt BNP arbetas fram. Det är också i landskap som Österbotten som överskott i bytesbalansen skapas. Popup-Österbotten var en liten del i detta upplysningsarbete. Ett stort tack till de som deltog!

 

 

Mats Nylund

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00