Henriksson varnar för domstolsinbesparingar

03.06.2015 kl. 08:58
Domstolarnas och rättsvårdens resurser skärs ned med 20 miljoner euro 2018 och ytterligare 40 miljoner 2019.


– Dessa enorma inbesparingar på rättsvården ska göras genom att utöka polisens rätt att avgöra brottsmål. Är det förenligt med Finlands rättsstatsprinciper, frågade Svenska riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson i riksdagens debatt om regeringen Sipiläs program på tisdagen.

Inbesparingen är omnämnd i en av bilagorna till regeringsprogrammet. Enligt skrivningen skulle inbesparingar på rättsvården göras genom att brottsmål som i dag behandlas i allmänna domstolar, där maximistraffet är fängelse i högst 2 år, ska förpassas till polisen att avgöra. Åklagaren skulle fastställa straffet och den åtalade kunde föra ärendet till domstol om hon eller han så önskar.

– Detta skulle betyda att exempelvis misshandelsmål och bedrägerier kunde avklaras i polisbilens baksäte. Den här inbesparingsåtgärden kan bli nog så giftig för vårt rättsväsende och hela rättsvården. Man har heller inte tänkt hur brottsoffrets ställning ska stärkas, säger Henriksson.

– Vi behöver förenkla processerna, till exempel i rattfyllerimål, men det behöver göras med eftertanke.

 

Tilläggsuppgifter: Anna-Maja Henriksson 050-512 2377

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00