Plattformen byts

07.05.2015 kl. 18:42
Svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander och partiledare Carl Haglund säger att det var ovisst in i det sista om SFP skulle finnas med i Juha Sipiläs regeringsbas eller inte. Sonderarens slutsats var att det räcker med den majoritet som tre stora partier får ihop.

– Vi gjorde vårt bästa val sedan 1991, våra politiska riktlinjer fick gott betyg av sonderaren, men de förändrade förhållandena med flera jämnstora partier gjorde att vi inte kom med den här gången, säger Nylander.

– Sipilä hade möjlighet att ta två valvinnare – Gröna och SFP – med i regeringsbasen, men nu valde han två partier som de facto gick bakåt i valet. Det här är ett ideologiskt val. Den här regeringsbasen är mindre liberal och mindre internationell, säger Haglund.

 

SFP och svenska riksdagsgruppen börjar nu lägga upp strategin för oppositionspolitiken.

– Vi kommer att jobba lika hårt som förr för landets tvåspråkighet, minoriteters rättigheter och ett internationellt, öppet och ansvarstagande Finland. Denna gång byts plattformen, men vi kommer inte att svika våra väljare.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00