Utveckla befintliga nationalparker

25.02.2015 kl. 17:03
– Det finns för många obesvarade frågor kring etablerandet av en eventuell ny nationalpark i Porkala. De resurser som finns ska koncentreras till de befintliga nationalparkerna.

Det säger riksdagsledamot Thomas Blomqvist (SFP) som på onsdag ordnade ett seminarium i riksdagen om nationalparker.

 

Förra året inrättades en ny nationalpark i södra Finland, Tykö nationalpark i Salo, som tillsammans med Skärgårdshavets nationalpark, Ekenäs Skärgårds nationalpark, Noux nationalpark och Sibbo storskogs nationalpark bildar en bra helhet längs den södra kusten. Enligt Blomqvist är det därför inte motiverat att grunda nya nationalparker just nu. 

 

– Vi ska satsa på de befintliga nationalparkerna. Det finns en stor potential i exempelvis Jussarö. Därför borde Forsstyrelsen i första hand kanalisera tilläggsresurser dit, säger han.

 

I en utredning som gavs ut av Forsstyrelsen i slutet av januari tas Porkala upp som en potentiell ny nationalpark. Blomqvist menar att det på Porkala inte är befogat att inrätta en ny nationalpark.

 

– Porkala är till stora delar redan skyddat, nationalparksstatus ger inget mervärde gällande skyddandet av naturen. Tvärtom så skulle en nationalparksstatus innebära att besökarantalet, och därmed belastningen på området, öka. Det skulle också öka användingen av vägen ner till Porkala, som delvis är klassad som farlig, och redan nu överbelastad.

– Vidare skulle inrättandet av en nationalpark i området innebära betydande inskränkningar och begräsningar för jakt och fiske på området. Dessutom är en nationalpark i Porkala problematisk med tanke på verksamheten i Obbnäs, säger Blomqvist.

Thomas Blomqvist

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00