Klimatpolitiken mer än en miljöfråga

25.02.2015 kl. 17:02
Christina Gestrin efterlyser konkreta åtgärder

 

 

Klimatpolitiken är inte bara en miljöfråga utan också en fråga om mänskliga rättigheter. Det betonade riksdagsledamot Christina Gestrin i riksdagens debatt om klimatlagen på onsdag.

– Dag för dag blir det allt klarare att klimatförändringen måste få en större betydelse i den säkerhets- och utrikespolitiska kontexten, både nationellt och internationellt. Människorna i de fattigaste länderna i världen drabbas hårdast av klimatförändringen, särskilt svårt utsatta är kvinnor och barn i u-länderna.

Enligt Gestrin kommer en galopperande klimatförändring bli mer kostsam än vi nu inser för alla länder.

– Vår politiska generation är den sista som kan förhindra en okontrollerad framfart av klimatförändringen. Klimatpolitiken handlar om att ha både ett långsiktigt perspektiv och att handla här och nu.

Gestrin ser klimatlagen som en tydlig signal till investerare, företag och forskningsenheter om inriktningen på klimatpolitiken.

– I betänkandet lyfter miljöutskottet även fram Finlands roll i den internationella klimatpolitiken. Norden och EU är Finlands viktigaste referensgrupp och vi kan med denna klimatramlag vara en förebild för andra länder.

Christina Gestrin

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00