Gymnasier också på små orter

18.02.2015 kl. 16:08
Svenska riksdagsgruppen säger nej till fler nedskärningar inom utbildningen under nästa valperiod. Modiga regionala nätverkslösningar som tryggar kvaliteten och tillgängligheten kan vara receptet.

Modiga regionala nätverkslösningar som tryggar kvaliteten och tillgängligheten. Det är riksdagsledamot Mikaela Nylanders (SFP) recept för att skolorna ska klara av de inbesparingar som drabbar utbildningssektorn.

– Det är bredden som har varit och är vår styrka, sade Nylander i interpellationsdebatten i riksdagen på onsdagen.

I lagpaketet för andra stadiets utbildning utgår man, även i detta pressade läge, från att det ska finnas kvalitativ utbildning på orter där befolkningsunderlaget är svagare än i landet i snitt.

– Ingen tycker om nedskärningarna inom utbildningssektorn som genomdrevs för att balansera den offentliga ekonomin. Det finns ändå inte orsak på lokalplanet eller i skolorna att kasta yxan i sjön.

Nylander anser att utbildningen med besked skött sin andel av sparbesluten.

– Nu måste skolorna på alla stadier få arbetsro. Svenska riksdagsgruppen säger nej till fler nedskärningar inom utbildningen under nästa valperiod. Nu måste vi fokusera på innehållet, nya läroplaner ska tas i bruk och det kräver mycket av alla aktörer.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35