Gymnasier också på små orter

18.02.2015 kl. 16:08
Svenska riksdagsgruppen säger nej till fler nedskärningar inom utbildningen under nästa valperiod. Modiga regionala nätverkslösningar som tryggar kvaliteten och tillgängligheten kan vara receptet.

Modiga regionala nätverkslösningar som tryggar kvaliteten och tillgängligheten. Det är riksdagsledamot Mikaela Nylanders (SFP) recept för att skolorna ska klara av de inbesparingar som drabbar utbildningssektorn.

– Det är bredden som har varit och är vår styrka, sade Nylander i interpellationsdebatten i riksdagen på onsdagen.

I lagpaketet för andra stadiets utbildning utgår man, även i detta pressade läge, från att det ska finnas kvalitativ utbildning på orter där befolkningsunderlaget är svagare än i landet i snitt.

– Ingen tycker om nedskärningarna inom utbildningssektorn som genomdrevs för att balansera den offentliga ekonomin. Det finns ändå inte orsak på lokalplanet eller i skolorna att kasta yxan i sjön.

Nylander anser att utbildningen med besked skött sin andel av sparbesluten.

– Nu måste skolorna på alla stadier få arbetsro. Svenska riksdagsgruppen säger nej till fler nedskärningar inom utbildningen under nästa valperiod. Nu måste vi fokusera på innehållet, nya läroplaner ska tas i bruk och det kräver mycket av alla aktörer.

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00