Goda julklappar i budgeten

21.12.2014 kl. 10:00
Nu börjar Julen äntligen på riktigt stå vid dörren. Den här veckan som var riksdagens sista för i år gick i sin helhet till responsbehandlingen av förslaget till nästa års statsbudget.

Det här betyder att riksdagen ännu en gång debatterade statsbudgeten i plenum efter att utskotten fått säga sitt om förslaget. I början av veckan fick jag i nästan två timmar diskutera justitieministeriets budgetmoment. Jag är glad att rättsvårdens anslag väcker intresse i riksdagen.  Trots att vi i augusti lyckades stoppa de stora nedskärningsförslagen, har jag själv sedan i höstas efterlyst att vi måste kunna garantera en långsiktig och stabil resursnivå för rättsvården.

Den avgörande budgetbehandlingen präglas också av hundratals omröstningar. Som exempel kan nämnas att Sannfinländarna bl.a. föreslog att budgetanslaget för Folktinget borde tas bort och att utvecklingsbiståndet borde skäras kraftigt. Dessa förslag röstades naturligtvis ner liksom alla övriga av oppositionens ändringsförslag.

Här hemma i regionen kan vi vara mycket nöjda med utfallet för nästa års statsbudget. I budgeten ingår nu en del viktiga infrastrukturprojekt, bl.a. finansiering för elektrifieringen av järnvägen Bennäs-Alholmen och medel för Ylivieskabanan. Dessa har stor betydelse för bl.a. skogsindustrin. Också exportandelslaget Viexpo får s.k. julklappspengar av riksdagen för att kunna fortsätta jobba för småföretagens internationalisering.

På ministerierna har årets sista veckor varit bråda. Valperiodens sista lagförslag skulle ges till riksdagen i början av december, så att riksdagen hinner behandla dem. På justitieministeriet lyckades vi bra med att hålla tidtabellen.  Bland förslagen vill jag nämna t.ex. förslaget till teckenspråkslag som också inkluderar det finlandssvenska teckenspråket. Ett annat viktigt förslag är införandet av en brottsofferavgift. Tanken är att den som döms för brott, ska delta i finansieringen av de stödtjänster som brottsoffren behöver. Jag vill också nämna återinförandet av förvandlingsstraff för böter för dem som struntar i att betala sina böter och visar uppenbar likgiltighet mot lagen.

Internationellt sätt har hösten präglats av många tråkiga nyheter. Rysslands agerande under den senaste tiden väcker många frågor och skapar oro. Samtidigt är situationen i Syrien allt annat än bra. Bara för att nämna några exempel. Jag skulle innerligt hoppas att vi snart kunde få se en mer positiv utveckling på det internationella planet.

Till slut vill jag önska alla läsare en riktigt fridfull Jul och ett Gott Nytt År. Jag hoppas att så många som möjligt har chansen att pusta ut och kunna vara tillsammans med sina nära och kära.

Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00