Statsministerns upplysning om regeringens politik 2004

04.02.2004 kl. 00:00

 

Vi har ett intressant år framför oss under vilket stora frågor inom både utrikes- och inrikespolitiken skall avgöras.

Att Italien inte lyckades leda regeringskonferensen under 2003 till ett slut var ingen katastrof. Redan då regeringskonferensen inleddes ansåg vi att man hellre skulle ta god tid på sig än att med våld driva igenom ett beslut före julen. Vår förhoppning var att man hade lyckats enas om grundfördraget för unionen innan de nya länder-na ansluts. Tyvärr kommer det här inte att lyckas men det är trots allt viktigt att för-handlingarna återupptas så snabbt som möjligt.

Utrikespolitiken kommer att betonas av säkerhetspolitiska- och integrationspolitiska frågor.

En utmaning kommer att vara att föra en säkerhetspolitisk debatt inom EU samtidigt som regeringen skall avge sin säkerhetspolitiska redogörelse till riksdagen.
Inom Svenska riksdagsgruppen vill vi uppmana regeringen att noggrant överväga sin strategi. Den diskussion om EU:s säkerhetsgarantier och Finlands sk. alliansfrihet som uppstod i december var inte särskilt klargörande.

President Halonen föreslog i sitt nyårstal att regeringen uppgör en strategi om globaliseringen. Svenska riksdagsgruppen anser att idén är god och önskar att regeringen inleder arbetet redan denna vår. En viktig del av en kommande strategi be-sluter regeringen om denna vecka då regeringens biståndspolitiska program godkänns.

Inom inrikespolitiken vill vi poängtera två huvudteman; sysselsättningen och famil-jepolitiken.

Statsministern har upprepade gånger aviserat nya skattesänkningar. Svenska riksdagsgruppen stöder tanken på moderata inkomstskattesänkningar för att värna om landets konkurrensförmåga och bibehålla den inhemska konsumtionskraften.
Årets skattesänkning har en klar betoning på låg- och medelinkomsttagare, vilket vi till alla delar stöder.

Men för att trygga tillgången på inhemska och utländska specialister samt för att bibehålla kapital i Finland finns det också orsak för regeringen att återkomma till frågan om att sänka de högsta marginalskatterna.

Svenska riksdagsgruppen anser att regeringen nu bör fokusera sig på de i i regeringsprogrammet inskrivna sänkningarna av arbetsgivaravgifterna. Det visar sig vara allt svårare att skapa nya arbetsplatser inom industrin. Därför bör vi skapa bättre anställningsförutsättningar inom servicesektorn. Ett sätt att tex. förbättra sysselsättningsmöjligheterna inom restaurangbranschen skulle vara att sänka restauranger-nas moms. Till denna helhet hör också regeringens företagarprogram som vi hop-pas att skall innehålla de verkliga verktyg som företagarna väntar på.

Utöver de ekonomiska satsningarna uppmanar vi regeringen att genomföra kvalitativa förbättringar i arbetslivet. Många föräldrar till små barn har svårt att förena arbetslivet med familjelivet. Sfp:s krav på en hel pappamånad kvarstår fortfarande. Den nuvarande pappaledigheten är alldeles för komplicerad och tas därför ut av väldigt få pappor trots att intresset finns. Med tanke på den annalkande arbetskraftsbristen är det också viktigt att jämlikheten inom arbetslivet fortsättningsvis förbättras.

Regeringen kunde kalla arbetsmarknadsparterna till överläggningar om hur föräldraledigheternas kostnader kunde fördelas mellan båda föräldrarna.

Samtidigt får vi inte glömma att vissa grupper i samhället löper allt större risk för utslagning. Många ensamförsörjarfamiljer hör till denna grupp. Svenska riksdagsgruppen inlämnade i höst en lagmotion om att höjningen av ensamförsörjarbidraget inte skulle sänka utkomststödet i samma grad. Vi uppmanar regeringen att utreda detta problem inför kommande budgetria.

Planerna på att inrätta en statlig barnombudsmannamyndighet bör nu verkställas. Det finns ett behov av en instans som följer med barnens situation och ingriper då barnens aspekt inte beaktas eller deras rättsskydd är i fara.

Slutligen vill jag lyfta fram en aktuell fråga som berör miljöskyddet till havs.
Ryssland planerar igen att bygga en ny oljehamn i Finska viken, denna gång utanför St. Petersburg. Allt tyder på att oljetransporterna längs med vår kust kommer att fortsätta att öka explosionsartat under de närmaste decennierna. Riskerna för olyckor ökar och vår oljebekämpningsberedskap måste därför utvecklas i snabb fart. Svenska riksdagsgruppen anser att det mångfunktionella oljebekämpningsfartyget som det finns en skrivning om i regeringsprogrammet är nödvändigt och att fartyget bör beställas så fort som möjligt.

 

Christina Gestrin höll Svenska riksdagsgruppens anförande 4.2.2004

Den stora händelsen blir EU:s utvidgning och inom svenska riksdagsgruppen anser vi att regeringen gör klokt i att stöda Irland i arbetet för att föra förhandlingarna om en grundlag för EU vidare.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Remissdebatt om budgetpropositionen för 2020 och planen för de offentliga finanserna.

Gruppanförande 8.10.2019, Svenska riksdagsgruppen, Anders Adlercreutz
08.10.2019 kl. 13:00

Interpellation om regeringens ekonomiska politik och sysselsättningen

Gruppanförande 1.10.2019, Svenska riksdagsgruppen, Joakim Strand
01.10.2019 kl. 15:00

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om Finlands fortsatta deltagande i säkerhetssektorns utbildningssamarbete i Irak

Gruppanförande 19.9.2019, svenska riksdagsgruppen, Anders Adlercreutz
19.09.2019 kl. 18:01

Regeringen Rinnes regeringsprogram

Gruppanförande hållet av gruppordförande, riksdagsman Anders Adlercreutz,11.6.2019
11.06.2019 kl. 21:09

Svenska riksdagsgruppens svar på regeringssonderarens frågor 30.4.2019

Den finskspråkiga versionen är den officiella
30.04.2019 kl. 10:43

HEMSIDAN UPPDATERAS UNDER APRIL MÅNAD

Svenska riksdagsgruppen består efter riksdagsvalet 2019 av följande ledamöter:
23.04.2019 kl. 08:50

Responsdebatt statsrådets framtidsredogörelse del 2

Gruppanförande, Veronica Rehn-Kivi
04.03.2019 kl. 13:00