Riksdagens 100-års jubileumsplenum

23.05.2007 kl. 14:30
Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
Då vi idag hedrar 100 år av jämställdhet vill vi gärna lyfta fram de stora brytningsskedena, men vi skall inte glömma bort de små stegen. Kampen för jämställdhet är snarare ett långt lapptäcke med många små tillägg som idag bildar den helhet så många kvinnor i världen avundas Finland för.
 
Vi kommer ändå inte ifrån att vi har långt kvar till målet – fullständig jämställdhet. Fortfarande är kvinnans löne-euro bara 75 cent. Fortfarande får damernas VM-hockey mindre sändningstid än herrarnas. Fortfarande ligger större fokus på män inom medicinska forskningen medan kvinnorna glöms bort. Fortfarande är det kvinnorna som tar ansvar för merparten av hushållssysslorna där hemma.
 
Trots att vi samhällspolitiker vill förändra hela samhället på en gång, måste vi lära oss att attityderna får vi med oss hemifrån. Det är därför som vi måste satsa på att förbättra jämlikheten i hemmen.
Vi måste nå jämställdhet vid matbordet hemma förrän vi kan nå jämställdhet vid kaffebordet på jobbet. Och vi måste nå jämställdhet vid kaffebordet på jobbet förrän vi kan nå jämställdhet kring styrelsebordet i ledningsgruppen.   
 
Det är därför den moderna familjepolitiken är så viktig. Jag vill berömma den aktuella tv-kampanjen om pappaledigheten. Den har öppnat många mammors och pappors ögon då man svart på vitt kunnat läsa att familjens inkomster ökar ifall pappan blir hemma med barnet istället för mamman. Jämställdhet är en lönande affär – både under innevarande beskattningsår och under kommande generationer.
 
 Trots att många förbättringar skett under de senaste åren, siktar Svenska riksdagsgruppen ändå på nya mål.
– Vi vill att pappamånaden skall bli en separat och lätt tillgänglig pappaledighet som alla pappor klarar av att ta ut.
– Vi vill att föräldrapenningsperioden förlängs från nio till tolv månader så att alla föräldrarna kan vara hemma med sitt barn till det fyllt ett år.
– Vi vill att föräldrar - vanligen pappor - som bor i ett annat hushåll får rätt att stanna hemma med sjukt barn.
– Vi vill garantera jämställdheten i samband med familjetvister genom att införa maximitid för skilsmässo- och myndighetsprocesser.
– Vi vill ytterligare grunda ett eget center för bekämpning av familjevåld enligt norsk modell.
Ja, vår önskelista på reformer är lång. 
 
Syftet med regeringens proposition är att stärka de samhällskrafter som arbetar för ökad jämställdhet mellan könen. Såsom utskottet noterar, drar även männen i de flesta fall direkt och personlig nytta av detta arbete. Det är ett bra exempel på, att jämställdhet inte handlar om att ta av männen och ge åt kvinnorna. Det är fråga om att gagna båda könen. Jämställdhet är en lönande affär!
 
Som jag redan sade i inledningen, så tar historien små steg framåt. Själv tror jag att de många små stegen är minst lika viktiga som de stora. Tiden får utvisa om detta lagförslag blev ett stort eller ett litet steg. Men jämställdheten tar i alla fall ett steg framåt – och det är det viktigaste.    
Gruppordförande Ulla-Maj Wideroos höll anförandet som berörde regeringens proposition om statsbidrag till vissa kvinnoorganisationer 23.5.2007
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35