Sfp:s ministrar: Den kommunala självbestämmande rätten i fara

26.07.2007 kl. 00:00
Statsrådet godkände idag efter omröstning en förändring av kommunindelningen där delar av västra Sibbo samt Västerkulla-kilen i Vanda överförs till Helsingfors stad. Svenska folkpartiets ministrar Stefan Wallin och Astrid Thors motsatte sig beslutet.

 

Partiordförande Stefan Wallin understryker att sfp konsekvent på alla nivåer i regering, på landskaps- och kommunalnivå i så väl Sibbo som Helsingfors har motsatt sig tvångsannekteringen av landområdena i Sibbo. För sfp är den kommunala självbestämmanderätten en central princip som i dagens statsrådsbeslut frångicks. Dagens beslut respekterar inte heller folkomröstningen i Sibbo där hela 93 procent av invånarna motsatte sig annekteringen.  Lagen om kommunindelning förutsätter speciellt vägande skäl för en förändring i kommunindelning mot kommunens vilja. Dessa speciellt vägande skäl har inte trovärdigt kunnat presenteras i samband med Sibbobeslutet. Före dagens beslut har man inte heller i tillräcklig utsträckning utrett vilka ekonomiska konsekvenser beslutet har för Sibbo kommuns framtid.

Sibbo kommun har under det gångna året påbörjat en generalplanering där kommunen växer med 40 000  invånare i enlighet med huvudstadsregionens behov. Minister Astrid Thors konstaterar att detta påvisar att metropolpolitiken utmärkt kan förverkligas med de nuvarande kommungränserna. I och med dagens beslut ger man inte Sibbo möjligheten att förverkliga planerna med egen kraft.

Ministrarna Wallin och Thors varnar för att dagens beslut i statsrådet kan bli ett prejudikat för liknande tvångsannekteringar på andra håll i landet. Detta påpekade sfp redan för ett år sedan.

- Sfp är och förblir ett rättsparti där beslut av dagens karaktär inte kommer att vinna gehör, konstaterar partiordförande Wallin.

OBS! Se även sfp-ministrarnas avvikande åsikt till statsrådets beslut som bilaga.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35