Rättvisa kommunikationer i hela landet!

22.08.2007 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppen kräver mera pengar i nästa års statsbudget för att trygga fungerande kommunikationer i alla delar av landet. Riksdagsgruppen är däremot nöjd med att så många av partiets socialpolitiska vallöften nu har infriats.
Flera krav på trafikpolitiska satsningar.
Svenska riksdagsgruppen kräver att servicenivån inom förbindelsebåtstrafiken i skärgården bevaras på nuvarande nivå, vilket även regeringsprogrammet förutsätter. Gruppen påminner om att skärgårdstrafiken berör över 114.000 finländare. Skärgårdskommuner som går samman behöver bättre kommunikationer, inte sämre. Momentet måste höjas med 500.000 euro.
Kvarkentrafiken mellan Vasa och Umeå behöver också i framtiden statligt stöd av regeringarna i både Helsingfors och Stockholm. Den tidigare stödnivån på 500.000 euro måste bibehållas.
Underhållet av både väg- och bannätet måste bibehållas på en hög nivå. Bland järnvägssatsningarna kräver riksdagsgruppen planeringsmedel för elektrifieringen av sträckan Vasa-Seinäjoki samt Hangö-Hyvinge.
Skattereformen för rederierna brådskar för att undvika ytterligare utflaggningar. Ett beslut om en tidtabell för tonnageskattereformen måste fattas vid budgetmanglingen i augusti. Det nuvarande temporära nettolönearrangemanget för passagerarfartyg bör bli bestående på nuvarande nivå.
Svenska riksdagsgruppen anser att alla ändringar av bil- och energibeskattningen måste ha en entydigt miljöstyrande effekt. En höjning av dieselskatten mer än bensinskatten kan därför inte accepteras.
 
Svenska riksdagsgruppen betonar att regeringen lovat stöda en inkomstpolitisk lösning som gagnar de kvinnodominerade branscherna.
 
Medlen för lantbruksrådgivningen får inte sänkas som föreslagits utan momentet bör hållas på nuvarande nivå för att jordbruket skall kunna utvecklas. Positivt är ändå att Lantbrukets utvecklingsfond får 100 miljoner till.
 
Som en följd av de kraftigt växande oljetransporterna måste oljebekämpningsberedskapen stärkas längs med hela kusten. Gruppen kräver att det anskaffas mera oljebekämpningsbommar både för öppet hav och för skärgården. Samtidigt måste oljebekämpningscentret i Borgå startas upp.
Stödet till miljöorganisationerna bör hållas på 2007 års nivå för att bland annat säkerställa utbyggnaden av nätverket av tömningsstationer för båtarnas septiktankar (+400.000 €).
 
Regeringens första statsbudget innehåller stora satsningar på grund-, yrkes- och högskoleutbildning. Bland annat skall de pengar som inbesparas på grund av mindre årsklasser återinvesteras i grundskolan. Riksdagsgruppen anser att de tidigare löftena om att höja universitetens finansiering bör hållas.
Svenska riksdagsgruppen anser att avdragsrätten för donationer till stiftelser och samfund för konst, vetenskap och bevarande av kulturarv bör höjas lika mycket som för donationer till universiteten.
 
Flera förvaltningsreformer kommer att tangeras i samband med budgetmanglingen. Svenska riksdagsgruppen kräver att svensk service och förvaltning skall bestå i samband med reformering av polisen, domstolarna, och utmätningen.
 
Riksdagsgruppen vill i rådande konjunkturläge med akut hot om överhettning på bostadsmarknaden ompröva det nya avdraget för andra bostad och styra medlen för att stöda produktionen av hyresbostäder.  
 
Förverkligade vallöften.
Svenska riksdagsgruppen är nöjd över att så många av våra vallöften kan förverkligas i den första statsbudgeten.
Folkpensionärerna kan få mellan 20 till 40 euro till i månaden, en student kan få 39 euro mer i studiepenning och samtidigt få förtjäna 2760 euro mera i året än tidigare. Husdjursproducenterna får en semesterdag till i året. Ensamförsörjartillägget i barnbidraget höjs, men riksdagsgruppens krav kvarstår om att kopplingen till utkomststödet slopas. Den sociala hänsynen talar för att det fortsättningsvis bibehålls en nollklass inom dagvården.
Svenska riksdagsgruppen anser att det utlovade förbättrade stödet till anhörigvårdarna bör tas med i nästa års budget. Regeringen bör återkomma till övriga socialpolitiska åtgärder.
Positivt är att arvsskattereformen påbörjas och att framförallt avdraget för efterlevande make och minderåriga höjs rejält. Till detta kommer dessutom den allmänna höjningen av grundavdraget till 20.000 euro. Därmed kommer ungefär hälften av alla arv att bli skattefria. Riksdagsgruppens mål om att slopa arvsskatten står fortfarande fast.
Budgetuttalande 22.8.2007 kl. 12:
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2009

År 2009 kommer att präglas av den ekonomiska recession som vi nu befinner oss i. Frågan nu är bara hur djupt vi sjunker och hur länge den varar. Statsrådet har redan avgett ett förslag till en första tilläggsbudget med ordentliga stimulansåtgärder. Efter beslutet har budgeten och den första tilläggsbudgeten tillsammans en stimulanseffekt för 2009 som enligt Europeiska kommissionens jämförelse är den tredje största bland EU:s 27 medlemsländer. Resten av den politik om förs under året och de propositioner regeringen avger kommer alla att speglas mot denna bakgrund.
10.02.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2009

Det ekonomiska läget ser nu mycket annorlunda ut än vad det gjorde i mitten av september när vi diskuterade budgetförslaget i remissdebatt. Nu, tre månader senare, befinner vi oss i en ekonomisk tillbakagång, där dåliga prognoser var och annan vecka ersätts av nya, ännu sämre prognoser. Det har vi märkt genom ökade samarbetsförhandlingar, uppsägningar och permitteringar. Nästa år kommer att avvika från det vi blivit vana med under en längre tid. Vi är rädda för att arbetslösheten kommer att öka och den ekonomiska tillväxten att avta. Nu är goda råd dyra. Det gäller att anpassa budgetåtgärderna till den uppkomna situationen och rikta in dem på åtgärder som stimulerar inhemsk produktion, konsumtion och sysselsättning.
15.12.2008 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen

Målsättningen med upphandlingslagstiftningen är att säkerställa en fri rörlighet för varor och tjänster samt en välfungerande inre marknad, att effektivera användningen av offentliga medel och främja upphandling av hög kvalitet, samt främja en ökad öppenhet i upphandlingen.
26.11.2008 kl. 16:17

Remissdebatt om statsrådets klimat- och energistrategi

Regeringen har avgivit en av de viktigaste redogörelserna under hela regeringsperioden. Klimat- och energifrågorna bildar idag en helhet som inte kan skiljas åt och som genomsyrar både den nationella och internationella politiken. Vissa ramvillkor är fastställda för Finlands energi- och klimatpolitik genom EU:s klimatpolitik och internatioenlla överenskommelser. Inom Eu har man kommit överens om att utsläppen av växthusgaser skall minska med 20%, energieffektiviteten förbättras så att energiförbrukningen minskar med 20% och andelen förnybar energi av den slutliga energiförbrukningen på EU-nivå ska öka till 20% till år 2020 jämfört med nivåerna år 1990. För Finland betyder det att andelen förnybar energi skall öka till 38 % från nuvarande 29%.
12.11.2008 kl. 16:15

Revisionsutskottets betänkande om informationsstyrning inom social- och hälsovården

Den första juni ifjol trädde lagändringen som innebär att revisionsutskottets uppdrag finns upptaget i grundlagen ikraft. Revisionsutskottets roll och arbete är viktigt. Att riksdagen har ett eget organ som på en allmän nivå övervakar användningen av statsfinanserna och kan påtala brister samt lyfta upp frågor till diskussion stärker riksdagens roll som det ledande statsorganet. Gällande just denna diskussion är det bara synd att såväl tidpunkt som tema sammanfaller med interpellationen vi diskuterade i tisdags.
16.10.2008 kl. 17:45