Rättvisa kommunikationer i hela landet!

22.08.2007 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppen kräver mera pengar i nästa års statsbudget för att trygga fungerande kommunikationer i alla delar av landet. Riksdagsgruppen är däremot nöjd med att så många av partiets socialpolitiska vallöften nu har infriats.
Flera krav på trafikpolitiska satsningar.
Svenska riksdagsgruppen kräver att servicenivån inom förbindelsebåtstrafiken i skärgården bevaras på nuvarande nivå, vilket även regeringsprogrammet förutsätter. Gruppen påminner om att skärgårdstrafiken berör över 114.000 finländare. Skärgårdskommuner som går samman behöver bättre kommunikationer, inte sämre. Momentet måste höjas med 500.000 euro.
Kvarkentrafiken mellan Vasa och Umeå behöver också i framtiden statligt stöd av regeringarna i både Helsingfors och Stockholm. Den tidigare stödnivån på 500.000 euro måste bibehållas.
Underhållet av både väg- och bannätet måste bibehållas på en hög nivå. Bland järnvägssatsningarna kräver riksdagsgruppen planeringsmedel för elektrifieringen av sträckan Vasa-Seinäjoki samt Hangö-Hyvinge.
Skattereformen för rederierna brådskar för att undvika ytterligare utflaggningar. Ett beslut om en tidtabell för tonnageskattereformen måste fattas vid budgetmanglingen i augusti. Det nuvarande temporära nettolönearrangemanget för passagerarfartyg bör bli bestående på nuvarande nivå.
Svenska riksdagsgruppen anser att alla ändringar av bil- och energibeskattningen måste ha en entydigt miljöstyrande effekt. En höjning av dieselskatten mer än bensinskatten kan därför inte accepteras.
 
Svenska riksdagsgruppen betonar att regeringen lovat stöda en inkomstpolitisk lösning som gagnar de kvinnodominerade branscherna.
 
Medlen för lantbruksrådgivningen får inte sänkas som föreslagits utan momentet bör hållas på nuvarande nivå för att jordbruket skall kunna utvecklas. Positivt är ändå att Lantbrukets utvecklingsfond får 100 miljoner till.
 
Som en följd av de kraftigt växande oljetransporterna måste oljebekämpningsberedskapen stärkas längs med hela kusten. Gruppen kräver att det anskaffas mera oljebekämpningsbommar både för öppet hav och för skärgården. Samtidigt måste oljebekämpningscentret i Borgå startas upp.
Stödet till miljöorganisationerna bör hållas på 2007 års nivå för att bland annat säkerställa utbyggnaden av nätverket av tömningsstationer för båtarnas septiktankar (+400.000 €).
 
Regeringens första statsbudget innehåller stora satsningar på grund-, yrkes- och högskoleutbildning. Bland annat skall de pengar som inbesparas på grund av mindre årsklasser återinvesteras i grundskolan. Riksdagsgruppen anser att de tidigare löftena om att höja universitetens finansiering bör hållas.
Svenska riksdagsgruppen anser att avdragsrätten för donationer till stiftelser och samfund för konst, vetenskap och bevarande av kulturarv bör höjas lika mycket som för donationer till universiteten.
 
Flera förvaltningsreformer kommer att tangeras i samband med budgetmanglingen. Svenska riksdagsgruppen kräver att svensk service och förvaltning skall bestå i samband med reformering av polisen, domstolarna, och utmätningen.
 
Riksdagsgruppen vill i rådande konjunkturläge med akut hot om överhettning på bostadsmarknaden ompröva det nya avdraget för andra bostad och styra medlen för att stöda produktionen av hyresbostäder.  
 
Förverkligade vallöften.
Svenska riksdagsgruppen är nöjd över att så många av våra vallöften kan förverkligas i den första statsbudgeten.
Folkpensionärerna kan få mellan 20 till 40 euro till i månaden, en student kan få 39 euro mer i studiepenning och samtidigt få förtjäna 2760 euro mera i året än tidigare. Husdjursproducenterna får en semesterdag till i året. Ensamförsörjartillägget i barnbidraget höjs, men riksdagsgruppens krav kvarstår om att kopplingen till utkomststödet slopas. Den sociala hänsynen talar för att det fortsättningsvis bibehålls en nollklass inom dagvården.
Svenska riksdagsgruppen anser att det utlovade förbättrade stödet till anhörigvårdarna bör tas med i nästa års budget. Regeringen bör återkomma till övriga socialpolitiska åtgärder.
Positivt är att arvsskattereformen påbörjas och att framförallt avdraget för efterlevande make och minderåriga höjs rejält. Till detta kommer dessutom den allmänna höjningen av grundavdraget till 20.000 euro. Därmed kommer ungefär hälften av alla arv att bli skattefria. Riksdagsgruppens mål om att slopa arvsskatten står fortfarande fast.
Budgetuttalande 22.8.2007 kl. 12:
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00