Lyckat besök på Kökar

29.01.2008 kl. 11:30

Ålands riksdagsledamot ELISABETH NAUCLÉR gjorde ett kommunbesök på Kökar måndagen den 28 januari 2008. Det var på dagen för ett år sedan som Nauclér inledde sin valkampanj på Kökar. Som värdar stod kommundirektör KURT FORSMAN, kommunstyrelseordförande STIG BROLIN samt socialsekreterare CAMILLA ENBERG. På skolan träffade Nauclér lärarna över en kopp kaffe och höll sedan en timme för eleverna i åk 4-9 och berättade allmänt om riksdagen. Frågor ställdes. Vad är roligast? Vad är tråkigast? Blir du arg ibland? Alla fick en fin riksdagsbroschyr.

Därpå följde en rundvandring i den mysiga skolan, på olika ställen mötte elever ur de lägsta årskurserna två och två för att berätta om de olika utrymmena. Färden for sedan vidare till daghemmet Barnängen och omsorgshemmet Sommarängen vilka riksdagsledamoten också bekantade sig med. Lunch intogs på omsorgshemmet.

Slutligen hölls ett allmänt möte på Brudhäll. Nauclér berättade allmänt om vad som är aktuellt i riksdagen. Särskilt berörde hon svenska språkets bekymmersamt beträngda situation i riket med de olika förvaltningsreformerna. I samtalet som följde avhandlades främst frågor som drivgarnsfisket, Ålands sits i EU, Östersjön och fiskekvoter, fiskodlingarna och sysselsättningen i skärgårdskommunerna, ja förutsättningarna för boende och arbetande i skärgården i allmänhet, vidare sjöfartsbeskattningen och flaggbytena på åländska fartyg.

Kökarbesöket bedömdes i alla avseenden som mycket lyckat och givande. Riksdagsledamoten avser göra motsvarande besök i samtliga kommuner under årets följande månader.
 

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00