Trygga polisens resurser för brottsförebyggande verksamhet!

08.02.2008 kl. 00:00
Svenska riksdagsgruppen, med riksdagsledamot Thomas Blomqvist som första undertecknare, har lämnat in ett skriftligt spörsmål om resurserna för polisens operativa och brottsförebyggande verksamhet.
Syftet med regeringens produktivitetsprogram, som lett till den uppkomna situationen, är att effektivera produktiviteten i den offentliga sektorn, bl.a. genom att minska antalet årsverken bland statsanställda. Åtgärderna som riktas till polisens operativa verksamhet upprör poliserna, eftersom det klart försvårar deras möjligheter att hålla ordning samt skydda medborgarnas hälsa och egendom, menar Svenska riksdagsgruppen. I spörsmålet understryks att polisens operativa verksamhet hör till de områden i samhället där en människas insats svårligen kan ersättas med alternativ.
 
– Verksamheten med närpoliser som inletts har varit bra förebyggande brottsverksamhet. Det är just detta arbete, där polisen är nära medborgarna, som nu är hotad, säger Blomqvist.
 
Svenska riksdagsgruppen lyfte även upp problemet med att poliser idag utbildas till arbetslöshet. Endast knappa 20 % av de utexaminerade får anställning genast.
 
Polisens grundservice måste tryggas genom tillräckliga resurser och ett rimligt mål att antalet poliser i operativ verksamhet bibehålls på 2002 års nivå. Detta är miniminivån för att trygga tillgång på säkerhetstjänster runtom i landet. Känslan av trygghet är lättare att bibehålla än att återställa, säger Svenska riksdagsgruppen.
 
– Det är alltid billigare för samhället att förebygga brott än att i efterskott utreda och processa vem som är skyldig till vad, säger Blomqvist.
 
Svenska riksdagsgruppen lyfte även genom riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson upp poliserna på frågestunden i riksdagen torsdagen den 7 februari.
Pressmeddelande 8.2.2008
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00