Wideroos: Fram för mera politik i politiken!

04.04.2008 kl. 15:30
Det händer olika saker i politiken, Ibland blir man till och med en aning konfunderad. I veckan debatterade riksdagen regeringens trafikpolitiska redogörelse. Någon större uppmärksamhet fick den debatten inte i offentligheten, trots att olika vägprojekt på förhand väckt intresse.
Orsaken till bristen på intresse är ingen överraskning. Hela Kanerva-affären har fått ett utrymme i pressen som överskuggar mycket annat. Detta är en av politikens utmaningar idag. Politikernas beteende, politikernas privatliv får mera utrymme än politikens innehåll. Låt mig för tydlighetens skull säga att det inte anstår en utrikesminister att skicka sådana textmeddelanden som han gjort. En utrikesminister har annat att göra. Men det borde också finnas ett utrymme för politiska frågor samtidigt som debatten om ministerns beteende pågår.
Nu känns det som att det blivit antingen eller - en sak åt gången. För oss som tycker att politikens innehåll är viktigt blir det här en aning jobbigt. Det kräver mycket av oss för att få ut vårt budskap “förbi Kanerva-nyheterna”. Sen är det en annan sak att det verkar konstigt att Kanerva-historien fick pågå så pass länge som den gjorde. Fanns det ingen som kunde ge honom det goda rådet att själv blåsa av det hela? Fanns det ingen i hans närhet som såg det som de flesta andra såg - att det slutar med att han måste avgå som minister.
Jag vet inte vilka råd han har fått eller inte fått. Men jag skulle hoppas att varje politiker har en sådan vänkrets som kan ge de goda råd som behövs i en svår situation. Förhoppningsvis är den här “historien” nu slutbehandlad. Hymy-lehti har fått sälja rekordartat och Kanerva fick avgå.
Nu är det dags för alla parter att låta politiken få mera utrymme. Statens regionförvaltning skall omorganiseras, länen slopas och mycket annat. Det finns jobb att göra. Och det behövs diskussioner och debatter om hur vi skall ordna dessa frågor i framtiden. Fram för mera politik i politiken!
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00