Henriksson: Första maj väckte tankar!

04.05.2008 kl. 11:20
Vilket underbart 1:a maj väder vi fått uppleva. Sällan har väl vindarna fläktat så varmt påvalborgsmässoafton som i år. Anders Chydenius i Karleby och Johan Ludwig Runeberg i Jakobstad påkläddes sina studentmössor till sång och strålande solsken. Det var nästan så att man kunde se ett litet leende i nationalskaldens mungipa.

Nu är våren här och det med besked. Det är härligt att se träd, växter, buskar och gräsmattor vakna till liv igen. Och havet. Vad lyckligt lottade vi är som får bo med havet som granne. Det blev ändå ingen första tur ut till villan under första maj, istället blev den en utfärd till den levande landsbygden i Pedersöre. Mjöd, struvor och glass gladde såväl äldre som yngre.

Där på "majlindon" gick mina tankar till maten och läget i världen. Vårt eget vårbruk står för dörren, och snart snurrar det av aktivitet på våra åkrar. Det är bra för vi behöver egen matproduktion i vårt land. Men hur ser det ut i resten av världen, och speciellt i de fattigaste länderna? Vad kan vi göra för att förhindra att en ny våg av hungersnöd drar över världen? Den frågan har blivit högaktuell på en kort tid.

Matpriserna stiger just nu över allt i världen och värst drabbas de redan fattiga. I vår jakt på minskade koldioxidutsläpp och mera rena bränslen, håller produceringen av biobränslen på att föra in speciellt den tredje världen i en allvarlig livsmedelskris, med hungersnöd och lidande som resultat. Mänskans behov av vatten och mat är konstant, och med en ökad befolkning ökar också behovet av mera mat. Det säger sig självt att ekvationen inte går ihop, då en allt större del av jordens areal som kunde brukas för spannmålsodling för att förse oss med vårt dagliga bröd, går till biobränsle-odling. Det är dags för världssamfundet att vakna upp. Det är också dags för EU att allvarligt överväga om de uppställda klimatmålen är de riktiga. Så långt tankarna på "majlindon".

Mitt första maj firande avslutades med Betania-körens konsert i Runebergssalen. Under ledning av Malin Storbjörk fick en fullsatt sal njuta av en fantastisk helhet, den vackraste körsång varvad med eleganta solon. Kvällens krydda var ungdomarna från Kronoby gymnasium i gruppen "Almost a Dozen". Vilken glädje och kraft de utstrålade och vilka förmågor vi har i vår goda region.

Slutligen vill jag passa på att tacka ÖB och er läsare. Det här är mitt sista riksdagsbrev i Österbottningen. Nästa gång vi återkommer, sker det i Österbottens Tidning. Det ser jag fram emot.

Anna-Maja Henriksson
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00