Wideroos: En form av nystart

16.05.2008 kl. 10:04
Annorlunda känns det i skrivande stund! Sen jag valdes in i riksdagen 1995 har jag (och andra) skrivit riksdagskrönikor till JT. Som läsaren säkert märkt så har vi svenskspråkiga riksdagsledamöter den förmånen att få skriva riksdagskrönikor till dagstidningarna i Österbotten. Det är faktiskt ganska roligt även om det ibland skall till en hel del för att hitta ett tema att skriva om.

Annorlunda känns det nu därför att det är sista gången jag skriver till denna tidning. Nästa gång har det gått varvet runt och tidningen heter något annat. Bra så - jag tror nog att det är en bra lösning man kommit på där norröver. Men det är klart att det känns vemodigt - 13 år är en lång tid - och jag kan ju tänka mig att det för läsarna inte heller är alldeles enkelt. Ändå måste måste både läsare, politiker och tidningarnas ägare våga tänka i nya banor. Om vi bara bemödar oss om att bevara allting som det alltid har varit så kommer ju vårt samhälle att stanna av. Ingen utveckling sker. På tidningsfronten i norr sker nu en form av nystart och den chansen skall man naturligtvis ta till vara. Allt har sin tid och nu kommer en ny tid. Kommer nog att i egenskap av läsare följa med den nya tidningen och dess linje.

Här i huvudstaden har valfinansieringen blivit ett hett tema. Vallagstiftningen förpliktigar oss till att redovisa hur vi finansierar våra valkampanjer och jag tycker att det har fungerat bra. Ända tills en centerriksdagsman säger att han har brutit mot lagen och inte redovisat enligt lagens principer. Alltså växer kravet på att förnya vallagstiftningen trots att den inte är speciellt gammal eller föråldrad. Det är bra med öppenhet och kan vi bättra på öppenheten skall vi naturligtvis också göra det. Det är bra att minister Brax tillsätter enarbetsgrupp som skall fundera över vad som skulle vara klokt att göra. Det är nämligen ett ganska grannlaga arbete. Bl.a. måste man fundera över vilka straffpåföljder man kan ta till om någon inte följer lagen. I dagens läge finns nämligen inga straffpåföljder.

Önskar nu den nya tidningen lycka till och hoppas att den blir en populär och framgångsrik tidning.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00