Wideroos: Åsikter har betydelse

12.06.2008 kl. 10:06
Människornas åsikter och aktivitet har betydelse. Det är väl en av slutsatserna man kan dra av debatten om en eventuell kärnkraftsetablering i Kristinestad. Att Fennovoima lämnar Kristinestad har säkert många olika skäl, men ett av dem är den delade inställningen till etableringen. Åtminstone på det tilltänkta området var motståndet kompakt och det hade givetvis sin betydelse. Nu är kampen över och nu gäller det att sätta alla sin krafter på att se framåt och jobba för ett framgångsrikt Kristinestad. Det är möjligt att bli en framgångsrik stad utan kärnkraft.

Hittills är det bara två orter i vårt land som har kärnkraftverk och alla andra klarar sig utan. Kristinestad har alla möjligheter att klara sig i framtiden också - i samarbete med grannkommunerna och med en större politisk enighet än hittills. I skrivande stund kommer så nyheten att Jutta Urpilainen från Karleby har valts till ordförande för det socialdemokratiska partiet. Det är ett tufft och intressant val: hon är född 1975 och har suttit i riksdagen sedan 2003.  Det är uppenbart att socialdemokraterna nu ville ha något nytt och annorlunda. Motkandidaterna (de flesta) var både äldre och hade mera erfarenhet och på slutrakan stod också kvinna mot man. Nu har socialdemokraterna en ung, österbottnisk kvinna till ordförande och det skall bli riktigt intressant att följa med hennes politiska karriär. Det gör gott åt politiken att det kommer nya personer som är beredda att jobba för ett bättre samhälle.  Något politisk blåbär är hon inte - hennes pappa Kari Urpilainen har varit riksdagsledamot så hon har säkert vuxit upp med en stor dos politik i hemmet. Grattis och lycka till säger vi till Jutta Urpilainen.

Ulla-Maj Wideroos
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00