Wideroos: Också annat borde intressera

26.06.2008 kl. 13:02
Vårens riksdagsarbete avslutades med omröstningar om tilläggsbudgeten. Men det är nog inte tilläggsbudgeten som väckt diskussion i offentligheten, trots att både den och andra lagar borde vara av intresse. I stället har det under de senaste månaderna handlat om sextrakasserier i riksdagen, om huruvida Marjo Matikainen-Kallström använt förbjudna dopningsmedel under sin skidkarriär eller hur riksdagskandidaterna och partierna skött sin valfinansiering.
Det är väl självklart att också dessa frågor skall diskuteras och få ett berättigat utrymme i pressen. Men på något sätt försvinner nu det politiska arbete som ändå görs hela tiden. Vi stiftar lagar i riksdagen och i kommunerna fattas varje vecka beslut som berör kommuninvånarna. Ibland undrar jag om vi har det så bra i vårt land att man inte riktigt bryr sig längre. Hoppas att det inte är så.
I de norra delarna av Österbotten är det också allvar. En arbetsgrupp (oenig) föreslår att Karleby-regionen skall hänföras norrut när staten ritar upp nya samarbetsområden. Förhoppningsvis engagerar detta politikerna och invånarna i Karleby och Kronoby med omnejd! Det har legat i luften och det är väl ingen hemlighet att en del centerpartister i Keski-Pohjanmaan liitto driver linjen att Karleby skall norrut. Det har pågått en tid och det är bra att det nu kommer till allas kännedom. Karleby stad skall ge utlåtande och har nu bordlagt ärendet - alltså är det inte självklart vad Karleby stad kommer att tycka.
Österbottens förbund har sin åsikt klar och jag förenar mig med den: Karleby skall naturligtvis orientera sig söderut och det måste vi tillsammans jobba för. Men Karleby stads utlåtande kommer att ha stor betydelse. Återigen är det skäl att upprepa att alla statliga reformer också har en språklig dimension - också denna. Inte kan väl någon på allvar mena att Karlebysvenskarna i framtiden skall söka sig norrut mot Uleåborgstrakten. Men så går det naturligtvis om man väljer alternativ norr.
Nu är det alltså rätt tidpunkt att agera. Riksdagen är på semester och återkommer till hösten. Men Österbotten sjuder av aktivitet under sommaren och jag är säker på att vi ses på sommarfester och -marknader någonstans i regionen.
Önskar alla läsare en skön och vilsam sommar
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2007

Jag vill börja med att tacka finansministern och mina kollegor för en enkel och snabb process i att nå en överenskommelse om riksdagens ändringar i budgetboken. Men jag vill ändå ägna lite tid åt att analysera hur riksdagen använder sin budgetmakt.
13.12.2006 kl. 00:00

Interpellation om bättre villkor för kvinnor i arbetslivet

Interpellanterna lyfter upp ett tema som sysselsatt flera generationer och som fortfarande är ett delvis olöst problem, det vill säga att skapa en större jämställdhet inom arbetslivet. Oppositionen påminner om att regeringen lovat befrämja jämställdheten genom ett program med målsättningen att få bort omotiverade löneskillnader.
30.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om alkoholpolitiken

Oppositionen skall ha ett erkännande för en saklig och välformulerad interpellationstext. Här behövs inga teoriska och känsloladdade reaktioner. Problemet är tillräckligt allvarligt ändå.
23.11.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnfamiljernas situation

Det är aningen svårt att lista ut vilken samhällsgrupp oppositionen anser att regeringen har misskött mest. För fyra veckor sedan var det studenterna, för tre veckor sedan var det pensionärerna och idag är det då barnfamiljerna som lider mest.
11.10.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om propositionen om kommun- och servicestrukturreformen

Det kan vara bra att än en gång påminna oss om varför regeringen har startat denna process. Vi vet att befolkningsunderlaget och servicebehovet kommer att ändras så pass mycket under de kommande åren, att samhällets resurser inte räcker till för att stå för notan om serviceproduktionen inte rationaliseras. Lösningen måste därför bli att stärka kommunernas möjligheter att garantera servicen.
03.10.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00