Skatter, sociala frågor och klimatpolitik teman på Svenska riksdagsgruppens sommarmöte

25.08.2008 kl. 12:07
Skattefrågorna, reformen av den sociala tryggheten och klimatfrågorna stod högt på agendan då Svenska riksdagsgruppens samlades till sommarmöte i Sydösterbotten.
- Riksdagsgruppen anser att beskattningen i vårt land bör uppmuntra till arbete eftersom hög sysselsättning är grunden för välfärden. Samtidigt behöver vi lösningar som stöder dem som har de minsta inkomsterna, sammanfattade riksdagsgruppens ordförande Ulla-Maj Wideroos diskussionen om skattepolitiken. Vi vill ha skattesänkningar för alla, men för att effekterna skall vara rättvisa måste skattesänkningarna kombineras med en ordentlig satsning på avdrag som uttryckligen gynnar låginkomsttagare. Sänkningarna bör dock genomföras utan att de ökar progressiviteten eller höjer marginalskatten. Svenska riksdagsgruppen anser att det är rättvist att också pensionärerna får en lindrad beskattning.
 
Regeringen genomför under valperioden en omfattande reform av den sociala tryggheten. Den så kallade SATA-kommittén skall ge förslag till riktlinjerna för refomen före utgången av detta år.
- Svenska riksdagsgruppen anser att vissa av åtgärderna bör tas med i statsbudgeten redan nästa år. Sjukdagpengen och föräldraförmånerna bör bindas vid index redan år 2009, konstaterar partiordförande Stefan Wallin som är medlem i den socialpolitiska ministergruppen.  
 
Riksdagsgruppen förde också en omfattande diskussion om regeringens klimatpolitik och dess effekter på statsfinanserna. Svenska riksdagsgruppen vill kännbart höja stödet till hushåll som övergår till en förnyelsebar energiform som uppvärmningskälla. Även tanken att utvidga hushållsavdraget för detta ändamål får stöd inom gruppen.
 
Svenska riksdagsgruppen upprepar sitt krav på åtgärder som förbättrar sjöfartens konkurrenskraft.
- Vi behöver en fungerande tonnagebeskattning, säger minister Astrid Thors. Ett ökat stöd för oljebekämpningsberedskapen är enligt riksdagsgruppen en akut nödvändighet i och med att olje- och kemikalietransporterna på Östersjön och speciellt Finska viken ökar explosionsartat.
 
Svenska riksdagsgruppen vill ha en könskonsekvensbedömning av statsbudgeten.  
- Jämställdhetsfrågorna har glädjande nog fått större utrymme än tidigare i budgetberedningen men i framtiden behöver vi en helhetsbedömning av vilka effekter statsbudgeten har på jämställdheten i vårt samhälle, konstaterar jämställdhetsminister Wallin. Svenska riksdagsgruppen förutsätter att regeringen kompletterar budgeten med en jämställdhetsanalys innan riksdagens finansutskott för sin del slår fast budgetens innehåll.

Pressmeddelande 25.8.2008, kl. 12.00
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30