Nauclér besökte Sottunga och Föglö

04.09.2008 kl. 14:45

Ålands riksdagsledamot Elisabeth Nauclér besökte i måndags Sottunga och i onsdags Föglö kommuner med visiter på skolor, kommunhus, dagis, äldrevård samt andra kommunala faciliteter och viktigare företag jämte träffar med kommunens ledande politiker och tjänstemän samt intresserad allmänhet. I diskussionerna stod på tapeten språkfrågor i allmänhet och den svenskspråkiga servicen vid Finlands kommunförbund i synnerhet. Sjöfartsstöd och utflaggningar dryftades. Dieselskatten ansågs oskälig. Internetkommunikationen är ett ständigt huvudbry i skärgården. För skärgårdsborna är givetvis också fisket och Östersjöns tillstånd viktiga frågor. I Föglö besökte tillika Nauclér Ålands fiskförädling och informerade sig om företagets och branschens tillstånd och framtidsutsikter. EU och Lissabonfördraget togs upp i flera omgångar, varvid Nauclér kunde konstatera att någon plats för Åland i EU-parlamentet nog inte står att vänta. I Sottunga framfördes livlig kritik mot det allmänna förfarandet att anta nya EU-fördrag. Vidare diskuterades PAF och den finska regeringens lotterilagsproposition som gått till riksdagen utan hörande av Åland. Trots att lagen ska rikta sig mot alla icke-statliga aktörer blir det i praktiken PAF som hamnar illa ute. Skärgårdsfolket var också kritiskt mot avsaknaden av polis i deras hemmaområde och sjöbevakningens roll som skärgårdspolis. Föglöborna var speciellt bekymrade för Storklubbs sjöbevakningsstations framtid. Nauclér ämnar snarast ta upp frågan med inrikesminister Holmlund.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00