Wideroos: Skogsindustrins besked om nedskärningar

15.09.2008 kl. 11:22
Höstens riksdagsarbete startade denna vecka. Vi förväntar oss en intensiv budgetdebatt när regeringen nästa vecka ger budgetförslaget för år 2009 till riksdagen. Men denna veckas samtalsämne blev skogsindustrins besked om nedskärningar och uppsägningar. Det är dramatiskt när tusentals arbetsplatser försvinner och orterna som drabbas har en ordentlig strukturomvandling framför sig. Det är inte lätt att hitta nya arbetsplatser och företag, och det är inte heller lätt att skapa en tro på att man kommer igen. Men det är inte omöjligt.

Med rätta finns det också förväntningar på regeringen och regeringen måste givetvis ta sitt ansvar. I de nu aktuella fallen har regeringen utsett Kajana och Imatra till s.k. strukturomvandlingsområden. Det innebär att när det finns nya, goda idéer för att ta tag i strukturomvandlingen så kan regeringen bidra med ekonomiskt stöd. Regeringen startar naturligtvis inga företag, men visst kan en och annan miljon euro bidra till att förverkliga de idéer som finns. Det behövs insatser på alla nivåer, men det lokala initiativet är ändå avgörande för hur man lyckas.

En "mindre" fråga som väcker debatt är regeringens förslag att på Internet publicera en namnlista över personer som jobbar inom vården. Vi är rätt många som inte riktigt förstår behovet av detta. Minister Risikko säger att patienten på ett enkelt sätt skall kunna kontrollera om vårdaren har behörig kompetens. Jag är inte ensam om att tycka att det är arbetsgivarens sak och ansvar att anställa behörig personal. Jag är osäker på om jag som patient har behov att kontrollera skötarens eller läkarens kompetens. Det känns som en självklarhet att den som anställer har kontrollerat de anställdas behörighet – känns alltså som ett konstigt förslag från regeringen. Återstår att se vad riksdagen gör.

Ulla-Maj Wideroos
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00