Wideroos & Nylander: Mentalvårdspatienter måste få vård

30.09.2008 kl. 15:05
Största delen av mentalvårdspatienterna vårdas inom kommunernas bashälsovård. Enligt uppgift saknar hälften av mentalvårdspatienterna en lagstadgad vård- och rehabiliteringsplan.

Till denna plan hör en uppskattning av behovet av såväl medicinsk, psykologisk och social vård som rehabilitering. Den rehabiliterandes egna behov och önskemål skall beaktas vid uppgörandet av planen.Uppgörandet av en vårdplan kostar i sig inget, men det krävs ett bättre samarbete mellan social- och hälsovården för att lyckas. En välutbildad personal är givetvis en förutsättning för att rehabiliteringen skall fungera.

 – "Uppgörandet av en vårdplan hjälper mentalvårdspatienten att komma i vårdkön eftersom vård- och rehabiliteringsbehoven då konstateras", säger Svenska riksdagsgruppens ordförande Ulla-Maj Wideroos. – "Om en vårdplan saknas finns det uppenbara risker för att vårdbehoven inte blir tillräckligt tydliga. Vilket i sin tur leder till att vård och patienter inte möter varandra.
 
Lagen om vårdgaranti strävar efter att för alla medborgare garantera en likvärdig rätt till vård i hela landet oberoende av hälsotillstånd eller sjukdom. Vårdgarantin har i praktiken tyvärr inte lyckats säkra tillräcklig, lämplig och god vård för alla mentalvårdspatienter.
 
– "En lösning på mentalvårdspatienternas vårdproblem måste fås nu. På många orter saknas det också rehabiliterande tjänster. Rehabiliteringen kan utvecklas via Folkpensionsanstaltens system, men för detta måste staten hänvisa mera resurser", säger riksdagsledamot Mikaela Nylander, som förra fredagen lämnade in en budgetmotion för att åtgärda problemet med mentalvårdspatienternas bristande vård och rehabilitering.
 
Svenska riksdagsgruppen besökte på tisdagen den 30 september Borgå. Gruppen bekantade sig med den frivilliga brandkårsverksamheten i Tolkis och verksamheten på Tellervohemmet i Borgå. Tellervohemmet drivs av den socialpsykiatriska föreningen i östra Nyland och föreningen erbjuder de östnyländska kommunerna stödboende för mentalvårdspatienter
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om energi- och klimatpolitiken

Klimatförändringen är vår tids största globala miljöhot. Vi är inne i den första fasen av en lång process som saknar ett slut. Den generation som idag fattar beslut bär ett stort ansvar för kommande generationers möjligheter att leva och verka på jorden. Redan nu finns det skrämmande och varnande exempel på hur vissa ursprungsfolk varit tvungna ge upp sina urgamla traditioner då arktiska miljöns klimat förändrats så mycket. Det finns ett stort globalt intresse för att utveckla miljövänlig teknologi inom energiproduktionen.
30.11.2005 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Europeiska unionens konstitutionella fördrag

Då nyhetsåret 2005 skall sammanfattas blir EU:s grundfördrag antagligen en av årets främsta poli-tiska nyheter. Det är kanske här ingen överraskning att säga att den franska omröstningen var en stor besvikelse för oss som trodde att det nya fördraget tom med sina brister var en förbättring från förut. Allra mest skulle ett lyckat slutförande av processen manifestera möjligheterna för att bygga vidare på ett starkt handlingskraftigt EU.
29.11.2005 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om Fortums optionsprogram

22.11.2005 kl. 00:00

Regeringens jordbrukspolitiska redogörelse

26.10.2005 kl. 00:00

Gruppanförande om statsbudgeten för år 2006

20.09.2005 kl. 00:00