Henriksson: Bryr du dig?

07.10.2008 kl. 15:58
Bryr du dig om hur det ser ut hemma hos dig och i din närmiljö, hur vardagsrummet är möblerat, vad du och familjen skall äta idag, hur ni skall få pengarna att räcka till både en ny tvättmaskin och höstlovsresan som du lovat barnen? Svaret är självklart Ja. Varför ställer jag så dumma frågor tänker du säkert. Jo, för att jag vill dig ge en tankeställare.

Fortsättning följer. Har du åsikter om hur dagvården och äldreomsorgen fungerar i din kommun och tankar på vad som kunde göras annorlunda? Bryr du dig om skolan som ditt barn går i? Är det viktigt för dig att det finns meningsfull sysselsättning för ungdomarna i din kommun? Är du nöjd med den vård du eller någon nära anhörig fått? Troligen har du synpunkter på en eller flere av
frågorna, och det är bra.

Vart vill jag då komma? Jo, skulle jag ställa frågan, "Är du intresserad av politik"? skulle många svara nej. En undersökning som Åbo Universitet gjort, och vars resultat till vissa delar offentliggjordes under veckan, visar att en stor del av folket inte vet hur vårt samhälle fungerar i praktiken, vem som fattar vilka beslut och varför. Och inte bryr man sig heller! Det är skrämmande.
Skrämmande för att det handlar om ointresset för hur vi bygger vårt samhälle, våra gemensamma vardagsrum i våra kommuner och städer.

Resultatet kan också ses som ett misslyckande på många plan. Skolan och utbildningen får se sig i spegeln, liksom också beslutsfattarna själva, men även media. Politikerna måste tala så att folk förstår. Ordet politik har en negativ klang och kunde med fördel bytas ut, men till vad? Medias rapportering har blivit allt mer sensations- och personfixerad. Stundvis frossar man i
negativa nyheter och skandaler. Rapporteringen av kommunpolitiken blir lätt ytlig och förenklad. För att öka medborgarnas intresse för politiken behöver vi insatser på många plan. Demokratin, d.v.s. folkväldet, är allt för värdefull för att schabblas bort.

Alla är vi delar av ett närsamhälle, och vi har alla också fått lika rätt att påverka hur det samhället skall utvecklas genom rätten att ställa upp i val och rätten att rösta. Den rätten borde vi också se till att vi nyttjar. Annars låter vi andra bestämma för oss. Det skulle vi knappast göra i vårt eget hem,
åtminstone inte till alla delar. Eller kunde du tänka dig att någon annan bestämmer hurudan soffa du skall ha, var den skall stå, vad du skall äta och hur du skall använda dina pengar? Knappast!

I fredags godkände riksdagen lagen som ger sextonåringar rösträtt i kyrkoval. Målet är förstås att öka intresset för kyrkovalen och aktivera de unga församlingsmedlemmarna. Det blir intressant att se om ändringen får de effekter man önskar.

Anna-Maja Henriksson
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Gruppanförande i responsdebatten om statsbudgeten för år 2010

Äntligen syns det ljus i ändan av tunneln! Enligt färska uppgifter från Statistikcentralen har bruttonationalprodukten svängt till tillväxt under årets tredje kvartal. Det samma gäller åtta av Finlands tio viktigaste exportländer. Men där slutar de goda nyheterna för dagen.
14.12.2009 kl. 13:45

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15