Henriksson: Bryr du dig?

07.10.2008 kl. 15:58
Bryr du dig om hur det ser ut hemma hos dig och i din närmiljö, hur vardagsrummet är möblerat, vad du och familjen skall äta idag, hur ni skall få pengarna att räcka till både en ny tvättmaskin och höstlovsresan som du lovat barnen? Svaret är självklart Ja. Varför ställer jag så dumma frågor tänker du säkert. Jo, för att jag vill dig ge en tankeställare.

Fortsättning följer. Har du åsikter om hur dagvården och äldreomsorgen fungerar i din kommun och tankar på vad som kunde göras annorlunda? Bryr du dig om skolan som ditt barn går i? Är det viktigt för dig att det finns meningsfull sysselsättning för ungdomarna i din kommun? Är du nöjd med den vård du eller någon nära anhörig fått? Troligen har du synpunkter på en eller flere av
frågorna, och det är bra.

Vart vill jag då komma? Jo, skulle jag ställa frågan, "Är du intresserad av politik"? skulle många svara nej. En undersökning som Åbo Universitet gjort, och vars resultat till vissa delar offentliggjordes under veckan, visar att en stor del av folket inte vet hur vårt samhälle fungerar i praktiken, vem som fattar vilka beslut och varför. Och inte bryr man sig heller! Det är skrämmande.
Skrämmande för att det handlar om ointresset för hur vi bygger vårt samhälle, våra gemensamma vardagsrum i våra kommuner och städer.

Resultatet kan också ses som ett misslyckande på många plan. Skolan och utbildningen får se sig i spegeln, liksom också beslutsfattarna själva, men även media. Politikerna måste tala så att folk förstår. Ordet politik har en negativ klang och kunde med fördel bytas ut, men till vad? Medias rapportering har blivit allt mer sensations- och personfixerad. Stundvis frossar man i
negativa nyheter och skandaler. Rapporteringen av kommunpolitiken blir lätt ytlig och förenklad. För att öka medborgarnas intresse för politiken behöver vi insatser på många plan. Demokratin, d.v.s. folkväldet, är allt för värdefull för att schabblas bort.

Alla är vi delar av ett närsamhälle, och vi har alla också fått lika rätt att påverka hur det samhället skall utvecklas genom rätten att ställa upp i val och rätten att rösta. Den rätten borde vi också se till att vi nyttjar. Annars låter vi andra bestämma för oss. Det skulle vi knappast göra i vårt eget hem,
åtminstone inte till alla delar. Eller kunde du tänka dig att någon annan bestämmer hurudan soffa du skall ha, var den skall stå, vad du skall äta och hur du skall använda dina pengar? Knappast!

I fredags godkände riksdagen lagen som ger sextonåringar rösträtt i kyrkoval. Målet är förstås att öka intresset för kyrkovalen och aktivera de unga församlingsmedlemmarna. Det blir intressant att se om ändringen får de effekter man önskar.

Anna-Maja Henriksson
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets redogörelse om planen för de offentliga finanserna för 2025–2028

Gruppanförande framfört av riksdagsledamot Henrik Wickström.
12.06.2024 kl. 15:00

Interpellation om regeringens miljö- och klimatpolitik

Gruppanförande hållet av ledamot Mikko Ollikainen.
05.06.2024 kl. 15:00

Interpellation om regeringens finanspolitik 

Gruppanförande hållet av ledamot Henrik Wickström.
15.05.2024 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om planen för de offentliga finanserna 2025–2028

Gruppanförandet under remissdebatten framfördes av ledamot Otto Andersson.
07.05.2024 kl. 15:00

Interpellation om sjukhusnätverket

Gruppanförandet hållet av ledamot Henrik Wickström.
23.04.2024 kl. 15:03

Aktualitetsdebatt om skolfred och skoltrygghet      

Gruppanförande hållet av ledamot Ollikainen.
17.04.2024 kl. 14:59

Interpellation om regeringens regionalt diskriminerande politik

Gruppanförande  håkllet av ledamot  Anders Norrback.
20.03.2024 kl. 15:12